Ανατροπή! Προσφυγή-βόμβα 5 Λίβυων δικηγόρων κατά του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου

 
Προσφυγή-βόμβα 5 Λίβυων δικηγόρων κατά του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου

Ενημερώθηκε: 07/12/22 - 03:02

Μια απρόσμενη εξέλιξη ίσως δώσει για την χώρα μας τη λύση στην εμπλοκή που έχει προσπαθήσει να προκαλέσει η Άγκυρα με το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Συγκεκριμένα, πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης κατά του παράνομου συμφώνου, που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και επιτρέπει στις τουρκικές εταιρείες να αναζητούν και να εξορύσσουν υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al-Arabiya η προσφυγή των πέντε δικηγόρων ζητεί, την ακύρωση του μνημονίου, με μία σειρά επιχειρημάτων, όπως ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Σύμφωνα πάντα με την προσφυγή, η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια οικονομική πετρελαϊκή συμφωνία και παραβιάζει πολλές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, με πιο αξιοσημείωτη την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Όπως μεταδίδει η ανταποκριτρια του ΟΡΕΝ, Μαρία Ζαχαράκη οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση προσωρινής διαταγής για την άμεση αναστολή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου, επειδή «υφάρπαξε παρανόμως από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης την αποκλειστική δικαιοδοσία της για εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικών ερμηνειών, προκαλώντας σοβαρή βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, εάν η Τουρκία ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».

Όπως δήλωσε στο ΟΡΕΝ ο Οθωμανολόγος και Νομικός Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος ανάλογα με την έκβασή της υπόθεσης, μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών με έννομο συμφέρον, που θα επιδίωκαν την ακύρωση του μνημονίου.

Όπως ανέφερε στην «Ώρα Ελλάδας» και το ΟΡΕΝ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, το μνημόνιο εκ προοιμίου δεν θεωρείται άκυρο, παρά μόνο ακυρώσιμο, μόνο εάν προσφύγει κάποιος, όπως εν προκειμένω οι Λίβυοι δικηγόροι, τότε μπορεί να ακυρωθεί.

Η προσφυγή έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται προσδιορισμός δικασίμου και έκδοση απόφασης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ