Ενθαρρυμένη η Άγκυρα ζητά Fast track διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των F-16

 
turkey-f-16

Ενημερώθηκε: 09/12/22 - 11:56

Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από το συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ αι στο οποίο «δεν υπάρχουν αναφορές που να συνδέουν την πώληση F-16 με περιοριστικούς όρους», ζητά την άνευ όρων και γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Μανόλη Κωστίδη, την ξεκάθαρη θέση της Αγκυρας πως διεκδικεί την άνευ όρων και γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16 εξέφρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Καλίν και Σάλιβαν συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, η Ανατ. Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. «Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που κατέγραψαν η Φινλανδία και η Σουηδία, σημειώθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις της τριμερούς συμφωνίας θα πρέπει να εκπληρωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο ζήτημα των αμερικανικών μαχητικών. «Οπως ξέρετε», δήλωσε, «συνεχίζονται οι εργασίες μας για την προμήθεια 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών. Προσπαθούμε να ολοκληρωθούν γρήγορα και με θετικό τρόπο. Περιμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από την αμερικανική πλευρά».

Ο αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Σεντάτ Εργκίν εκφράζει την άποψη πως η Αγκυρα έχει ανάγκη την προμήθεια των συγκεκριμένων μαχητικών, γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για μη εισβολή στη Συρία. «Η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο, εάν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση (σ.σ. στη Συρία). Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το σχέδιο αναβάθμισης 80 F-16. Τηρώντας την υπόσχεσή της προς την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι επαχθείς όροι σχετικά με τα F-16 στο νομοσχέδιο του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023, που συζητείται στο Κογκρέσο, αφαιρέθηκαν από το κείμενο».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη. «Φιλοξενήσαμε στην Αγκυρα τα πολύτιμα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ομοεθνών μας. Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ», ανέφερε.

Από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αργά χθες το βράδυ, ζητήθηκε από την Τουρκία να κοιτάξει τα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ