Επισπεύδει ο Ερντογάν την ψήφιση του Τουρκολιβυκού μνημονίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΕΡΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 30/01/23 - 22:34

Σε συμφωνία με τη Λιβύη με σκοπό την προώθηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου προχωρά η Τουρκία σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία, μεταφέρει σε ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια του Εθνους στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ με τίτλο: «Τίθεται σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» σε πρωτοσέλιδη αναφορά υποστηρίζει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Η BOTAS και η TPIC θα συμμετάσχουν επίσης στο έργο, όπως επίσης κι η TPAO με τα ερευνητικά σκάφη της». Αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης υποβλήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ο προτεινόμενος νόμος που αφορά στο νέο μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 στην Τρίπολη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί πρώτα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια από την Ολομέλεια και να τεθεί σε ισχύ.

Πριν από λίγο καιρό, το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε εκδώσει απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Mohamed Aoun ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λιβύης, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από την τουρκική βουλή.

Στο μνημόνιο συνεννόησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Περιλαμβάνει την έρευνα, τη διανομή και το εμπόριο

Το μνημόνιο συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία, η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν κοινές εργασίες σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο της συμφωνίας. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο υδρογονανθράκων της Λιβύης, καθώς και με την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου.

Θα ενθαρρυνθεί επίσης η ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στην αιτιολόγηση του μνημονίου συνεννόησης αναφέρεται: «Με τη συμφωνία αυτή, επιδιώκεται η αύξηση της υφιστάμενης συνεργασίας μέσω βημάτων όπως η υλοποίηση κοινών έργων για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και υπεράκτιων πόρων των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η σημασία της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες των εμπλεκόμενων μερών».

Η TPAO θα δημιουργήσει εταιρική συνεργασία

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, το κείμενο του μνημονίου αναφέρει επίσης ότι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη με την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών. Άλλοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν έργα σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών σχεδίων, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη δομή της αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, η TPAO και η λιβυκή κρατική εθνική εταιρεία πετρελαίου (NOC) θα συνάψουν συμφωνίες για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θα δοθεί στήριξη και στις δύο εταιρείες για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων/εταιρικών συνεργασιών. Η χρήση των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και των σκαφών γεώτρησης που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από την TPAO στη Λιβύη αποτελεί επίσης ένα από τα άρθρα της συμφωνίας.

BOTAS και TPIC επίσης σε κινητικότητα

Πέραν αυτών, θα καθιερωθεί συνεργασία για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, η BOTAS θα συμμετάσχει σε έργα στη Λιβύη. Η Turkish Petroleum International Company (TPIC) θα συνεργαστεί στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των πετροχημικών και του εμπορίου πετρελαιοειδών. Στο κεφάλαιο της συμφωνίας με τίτλο «Επενδύσεις», προβλέπεται ότι τα μέρη θα εργαστούν από κοινού για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα ενθαρρύνουν τις αντίστοιχες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες τους να επενδύσουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και θα υποστηρίξουν ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να ιδρύσουν κοινοπραξίες ή εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η επίσης φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει λόγο για «Συνεργασία τεραστίων διαστάσεων με τη Λιβύη».

Και σενάρια για κίνηση Ιταλίας με Λιβύη κατά Ελλάδας και Γαλλίας

Παράλληλα, η «Χουριέτ» αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Λιβύης-Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας, «γεγονός που εξόργισε την Ελλάδα», όπως αναφέρει.

Αντίστοιχα, για την ίδια συμφωνία η Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για «Γιγαντιαία συμφωνία 8 δισ. ευρώ με τη Λιβύη» κι ότι πρόκειται για μία «κίνηση της Ιταλίας κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας οργάνωσε επίσημες επισκέψεις στην Αλγερία, την Αίγυπτο και την Τυνησία στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «σχέδιο Mattei», από το όνομα του Enrico Mattei, ιδρυτή της Eni.

Η εφημερίδα Domani δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο Mattei είναι μυστική αποικιοκρατία». Η αριστερή εφημερίδα II Manifesto δημοσίευσε επίσης ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Σχέδιο Mattei: Η Λιβύη ως αντλία βενζίνης» σε μια επικριτική ανάλυση.

Πηγή: Εθνος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ