Ερντογάν: Ετοιμάζει φιέστα στα κατεχόμενα για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

 
Ερντογάν: Ετοιμάζει φιέστα στα κατεχόμενα για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 11:09

Mια μεγάλη και προκλητική φιέστα ετοιμάζει η Άγκυρα στα κατεχόμενα για τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο. Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις θα παραστούν όχι μόνο ο ίδιος ο Ερντογάν και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ. 

Τη συμμετοχή του Οζέλ φρόντισε να εξασφαλίσει ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τα γραφεία του CHP και είπε στον Οζέλ ότι τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία θα πρέπει να επιδείξουν ισχυρή αλληλεγγύη και ευχήθηκε να γιορτάσουν μαζί τα πενήντα χρόνια από την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι στο ψευδοκράτος.

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στα γραφεία του CHP μετά από 18 χρόνια. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να προσεγγίσει την αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των συνταγματικών αλλαγών που σχεδιάζει, αλλά και να δείξει ότι υπάρχει πολιτική ευθυγράμμιση των κομμάτων στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο Ερντογάν κινήθηκε εκ του ασφαλούς. Άλλωστε, το CHP είναι το κόμμα του οποίου ο ηγέτης Μπουλέντ Ετσεβίτ διέταξε την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Οι εκδηλώσεις

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του CHP Ντενίζ Γιουτζέλ επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες θα παραστούν μαζί στις εορταστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, κάτι που προκάλεσε ενθουσιώδεις αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία ελπίζει πως η παρουσία του Προέδρου και του αρχηγού της αντιπολίτευσης στους εορτασμούς θα ενισχύσει τη θέση της.

Η Τουρκία προγραμματίζει για την περίοδο περί την 20ή Ιουλίου μια σειρά από πανηγυρικές εκδηλώσεις στο ψευδοκράτος. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αντιναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία θέλει να δείξει αποφασιστικότητα τόσο για την προστασία της «Γαλάζιας και Ουράνιας Πατρίδας» όσο και για τη στήριξη των θέσεων του ψευδοκράτους περί δύο κρατών στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Οπως δήλωσε, στα κατεχόμενα θα γίνουν επίσημες τελετές και πορείες μνήμης, ενώ στα κυπριακά νερά θα πλεύσει το τουρκικό αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu». Επίσης, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις επίδειξης και χαιρετισμού των ομάδων Turkish Stars και Solotürk, συναυλίες και αθλητικοί αγώνες. Επιπλέον προγραμματίζονται συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, διαγωνισμοί άρθρων, δενδροφύτευση, εκθέσεις και εκδηλώσεις αδελφών χωρών, ενώ θα τυπωθούν και αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα.

Όλα αυτά γίνονται με σαφή στόχευση να προκαλέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πλέον ανησυχεί μήπως στο πλαίσιο των «εορτασμών» η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προχωρήσουν σε ακόμα πιο προκλητικές ενέργειες, με μια πιθανή νέα επέκταση του ψευδοκράτους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να φαντάζει πιθανό σενάριο. Την ίδια ώρα, πάντως, όλα αυτά γίνονται ενώ η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ανχελα Ολγκίν ντε Κουεγιάρ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της τόσο σε Αθήνα και Αγκυρα όσο και στην Κύπρο.

Η κυρία Ολγκίν έχει έως τώρα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς στάτους του ψευδοκράτους, που βρίσκονται εκτός πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως δεν γίνονται αποδεκτές από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η εξάμηνη θητεία της κυρίας Ολγκίν ολοκληρώνεται και η Τουρκία δεν θέλει να ανανεωθεί, επιθυμώντας να στρέψει τις συζητήσεις πλέον σε άλλες λύσεις εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και των αποφάσεων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ωστόσο, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται αποφασισμένος να ανανεώσει την εντολή της κυρίας Ολγκίν τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη μια τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε για την πρόθεσή του αυτή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη την προπερασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Ο Γ. Γεραπετρίτης βρισκόταν εκεί για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αλλά και με την κυρία Ολγκίν.

Το Κυπριακό παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ο Ερντογάν επιμένει να το αντιμετωπίζει ως ξεχωριστό ζήτημα από την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αυτό που επιδιώκει είναι να αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και στη συνέχεια να επιβάλει, με τη βοήθεια φιλικών του χωρών, τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πηγή: Realnews μέσω enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ