Ερντογάν: Η έξοδος του Μενέντεζ δίνει πλεονέκτημα, όχι μόνο για τα F-16 αλλά για πολλά θέματα

 
t erdogan

Ενημερώθηκε: 27/09/23 - 12:01

Ως παγκόσμια δύναμη την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς βλέπει την Τουρκία ο Ερντογάν, μια δύναμη πο υόλη θα χτυπήσουν την πόρτα της όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα σχολιάζοντας την παραπομπή Μενέντεζ είπε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία.

«Στον κόσμο δεν μπορεί να πετύχει κανένα σχέδιο δίχως την Τουρκία. Όλοι θα χτυπήσουν την πόρτα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία ισχυροποιείται με τις υποδομές της και είναι αναμενόμενο να έρχεται αντιμέτωπη με το παγκόσμιο καθεστώς. Λέμε πως "ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις 5 χώρες'' και δεν περιμένουμε να μας ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες, αφού προκαλούμε την παγκόσμια τάξη διοίκησης ασφάλειας που διαμορφώθηκε μετά τους Α᾽ και Β᾽ Παγκόσμιους πολέμους.

Υπάρχει όμως μια αλήθεια. Σε κοντινή ή μακρινή μας γεωγραφία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανένα σχέδιο δίχως την Τουρκία κι αν επιχειρηθεί δεν θα πετύχει. Εμείς ζήσαμε πολλές τέτοιες προσπάθειες, πολλά τέτοια παραδείγματα. Όσοι το επιχείρησαν στο τελος υποχρεώθηκαν να αιτηθούν την βοήθεια της Τουρκίας, την υποστήριξη της Τουρκίας την συμμαχία της Τουρκίας. Παρά την ξεκάθαρη πραγματικότητα υπάρχουν κάποιοι που ονειροπολούν αλλά να είστε σίγουροι πως και αυτοί θα χτυπήσουν την πόρτα της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην παραπομπή του Μπομπ Μενέντεζ, λέγοντας πως αποτελεί ευκαιρία η απομάκρυνσή του που πρέπει η Τουρκία να την εκμεταλλευτεί.

Σημείωσε ότι η έξοδος του Μενέντεζ δίνει πλεονέκτημα, όχι μόνο για τα F-16 αλλά για πολλά θέματα.

«Ο Φιντάν τώρα θα πρέπει να ξανασυναντηθεί με τον Μπλίνκεν» ανέφερε.

Ο Ερντογάν σημείωσε: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του (σ.σ. με τον Μπλίνκεν). Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ».

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι με τα ελληνικά F-16 VIPER άλλαξε η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο: «Οι ΗΠΑ ξέρουν την ανάγκη μας για τα F-16 και μας πιέζουν».- «Αν πάρουμε τα F-16, η Τουρκία θα πληρώσει 20 δισ. δολάρια».

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως όπλο εναντίον μας όλα μας τα κενά, τις ευαισθησίες μας και τις ελλείψεις μας. Αυτό είναι το αδιέξοδο που έχουμε μπει σχετικά με τα F-16. Aν είχαμε στα χέρια μας ένα αντίστοιχο αεροσκάφος, τότε θα λέγαμε στις ΗΠΑ "εσύ να πας στην δική σου πορεία κι εγώ στη δική μου. Μη μου τα δώσεις". Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε. Διότι άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Αυτό το βλέπουμε. Εμείς από τους Αμερικανούς θέλουμε να πάρουμε τα F-16 Viper. Θα αγοράσουμε 40 και θα εκσυγχρονίσουμε 79. Στην αρχή είχε ανακοινωθεί ένα ποσό των 6 δισ. δολαρίων. Μετά αυτό το κόστος αυξήθηκε στα 20 δισ δολάρια. Μα έχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των 6 και των 20 δισ. αλλά αυτή προκύπτει λόγω των οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών».

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ