Ερντογάν λαύρος κατά πάντων: Επίθεση σε Νετανιάχου, Ισραήλ, ΕΕ, ΗΠΑ

 
ERDOGAN kata panton

Ενημερώθηκε: 04/11/23 - 14:04

Διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πάγια τακτική του όταν επιστρέφει στην Τουρκία από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα; Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», είπε, και συνέχισε ότι υπάρχει μία δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο. «Εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισράηλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, ο κ. Ενρογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. «Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» ανέφερε, τονίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα του για τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με τις άλλες χώρες της περιοχής, όσο και με οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ.

«Δεν θα αφήσουμε τη Γάζα μόνη και αβοήθητη. Έχουμε στείλει κάθε είδους ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, στην Αίγυπτο και έχουμε να στείλουμε κι άλλα. Αρκεί να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να τη μετατρέψουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», είπε.

Παράλληλα, κατηγόρησε όλη τη Δύση και ειδικά την Αμερική ότι είναι στο πλευρό του Ισραήλ. «Θέλουμε η Γάζα να είναι μια ειρηνική περιοχή εντός των συνόρων του 1967, με γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως αναπόσπαστο τμήμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες φόρμουλες.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μέχρι να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην περιοχή. Αυτό το γνωρίζουν και τα κράτη που επιδοκιμάζουν τις σφαγές του Ισραήλ και στέκονται πίσω από το Ισραήλ ακόμη και με τον κίνδυνο να παραβιάσουν τις αξίες που υπερασπίζονται. Υποστηρίζουμε φόρμουλες που θα φέρουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Δεν υποστηρίζουμε σχέδια που θα σκοτεινιάσουν ακόμη περισσότερο τις ζωές των Παλαιστινίων και θα τους σβήσουν σταδιακά από τη σκηνή της ιστορίας», είπε. Μάλιστα, είπε ότι οι φόρμουλες που κάνουν το Ισραήλ «πιο απερίσκεπτο, σκοτώνοντας αμάχους χωρίς να ανοιγοκλείνουν καν το μάτι, ρίχνοντας βόμβες πάνω σε μωρά με σάβανα και τραυματίες στα νοσοκομεία, δεν αποτελούν για εμάς λύση, αλλά πηγή αφερεγγυότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη της Τουρκίας σε αυτήν έχει κλονιστεί. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», είπε.

Μάλιστα, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο από την ΕΕ, αναρωτήθηκε: «Για περισσότερα από 50 χρόνια, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα όπως η Τουρκία να περιμένει στην πόρτα;».

Ως εκ τούτου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτό να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση όταν πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Διότι προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί», είπε.

Μάλιστα, ρώτησε για το σχέδιο λύσης της ΕΕ, λέγοντας οτι θα είναι λάθος να κάνει ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση». «Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοεί τις δικές της αρχές. «Σαν να μην έφτανε ότι αγνοούν τη σφαγή των Παλαιστίνιων, κάνουν αγώνα δρόμου για να αγκαλιάσουν το Ισραήλ και να το ενθαρρύνουν να σκοτώσει κι άλλα μωρά», είπε.

Παράλληλα, καταλόγισε στο Ισραήλ λάθος βήμα, που σκοτείνιασε το ίδιο του το μέλλον. «Φυσικά, ο Νο1 υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και από τώρα έχουν αρχίσει οι ομιλίες εναντίον του Νετανιάχου στο Ισραήλ».

Παράλληλα, όπως είπε, το Ισραήλ προσπαθεί σκόπιμα να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας στη Γάζα, ενώ η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια της σε αυτή τη σκληρότητα και αφήνει αμάχους, ασθενείς και μωρά που χρειάζονται φροντίδα να πεθάνουν.

«Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή, οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, τα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλή, οι ιατρικές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται χωρίς αναισθησία των ασθενών. Έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες μας για τη θεραπεία των ασθενών, από τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου μέχρι την αποστολή νοσοκομείων πλοίων», πρόσθεσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ