Η Τουρκία ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία ζύγισης ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε επικρίσεις και ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2023 ένα τρίτο των ενηλίκων στην Τουρκία ήταν παχύσαρκοι, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με αυξητική τάση από το 1990, όταν μόνο περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων θεωρούνταν παχύσαρκοι, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE .
Πριν από δέκα ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμισόγλου, ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος που ξεκίνησε σε όλες τις επαρχίες της χώρας, επαγγελματίες υγείας θα αρχίσουν να μετρούν το ύψος, το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των πολιτών σε αγορές, υπαίθριους χώρους και δημόσιες εκδηλώσεις. «Με βάση αυτές τις μετρήσεις, οι πολίτες μπορούν να λάβουν άμεσα ένα ενημερωτικό δελτίο που να δείχνει αν εμπίπτουν στην κατηγορία των παχύσαρκων.
Όσοι εντοπίζονται ως παχύσαρκοι, παραπέμπονται σε διαιτολόγο στην πόλη τους», εξήγησε ο ενδοκρινολόγος Ιλχάν Ιετκίν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκικού Ιδρύματος κατά της Παχυσαρκίας (TOV).
10 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζυγαριά
Από τότε, το ιατρικό προσωπικό βγήκε στους δρόμους και τις αγορές με στόχο τη ζύγιση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τις 10 Ιουλίου, για το καλό της δημόσιας υγείας — μια εκστρατεία που ωστόσο αντιμετωπίστηκε με χιούμορ στα κοινωνικά δίκτυα. «Αγαπητοί νέοι, διαβάζω αυτά που γράφετε στα κοινωνικά δίκτυα. Τα μηνύματα είναι πολύ αστεία, αλλά το πρόβλημα του υπερβολικού βάρους είναι σοβαρό», αντέδρασε ο υπουργός Υγείας στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Υποστηρίζεται από τον ενδοκρινολόγο Ιλχάν Ιετκίν, ο οποίος δηλώνει πως η παχυσαρκία είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.
«Σε μια χώρα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία, αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση», δήλωσε ο ίδιος για την εν εξελίξει εκστρατεία.
«Κυνήγι παχύσαρκων»
Ο ίδιος πιστεύει ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η εκπαίδευση από την παιδική ηλικία στα σχολεία και μια συνεχής υπενθύμιση του προβλήματος ώστε να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο ευαισθητοποίησης στον πληθυσμό. «Αυτό που πρέπει να κάνει ένα ίδρυμα όπως το Υπουργείο Υγείας είναι να καταρτίσει μια στρατηγική που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της κοινωνίας για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, να αυξήσει το επίπεδο εκπαίδευσης και να δημιουργήσει τις συνθήκες για έναν ενεργό τρόπο ζωής», προτείνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, εάν δεν αλλάξει η τάση, στην Τουρκία μέχρι το 2030 οι μισές γυναίκες και το ένα τρίτο των ανδρών θα είναι παχύσαρκοι. Στη χώρα παρατηρείται επίσης διπλασιασμός του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις θα γίνουν ακόμη πιο συχνές στο μέλλον.
Ωστόσο, η εκστρατεία ζύγισης του πληθυσμού έχει επικριθεί και στον Τύπο· για παράδειγμα, η εφημερίδα Evrensel τη θεωρεί περισσότερο ως «κυνήγι παχύσαρκων» παρά ως αγώνα κατά της παχυσαρκίας. «Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε δημόσιο “κυνήγι” υπέρβαρων ατόμων», γράφει η εφημερίδα.
Πηγές: EFE, agerpres.ro