Η Άγκυρα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ πως η ένταξη της Σουηδίας δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ την ερχόμενη εβδομάδα

 
turkey nato sweden

Ενημερώθηκε: 23/11/23 - 12:22

Η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η έγκριση της αίτησης προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας της επόμενης εβδομάδας, αναφέρουν πηγές που επικαλείται στον ιστότοπό της η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεχίσει πιθανότατα τη συζήτηση επί του θέματος την Τρίτη ή την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες δηλαδή που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το απροσδιόριστων πηγών δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια τηλεγραφήματος του Reuters, το οποίο μετέδωσε την ίδια πληροφορία επικαλούμενο «τουρκικές πηγές».

Η νέα εξέλιξη αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν, που πίστεψαν τις υποσχέσεις του του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν…

Η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία είχε έρθει προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αποφασίστηκε η αναβολή της σχετικής συζήτησης. «Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ωριμάσει, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» ανέφερε η εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Άκτσαπαρ στην Επιτροπή υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν ζητήσει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του περασμένου έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αντιρρήσεις εκείνη την εποχή και στα δύο αιτήματα σχετικά με, όπως είπε, την προστασία των σκανδιναβικών εθνών, αυτών που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για τα αμυντικά εμπορικά εμπάργκο των δύο χωρών στην Άγκυρα. Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή.

Η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να «χαλιναγωγήσει» τα τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άρθηκαν επίσης οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι.

Αναφορικά με την επικύρωση, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων προτού τεθεί σε ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, η οποία μπορεί να ακολουθήσει μέρες ή εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει το νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Άγκυρας και δοκίμασε τους δυτικούς δεσμούς της.

Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ