Η αποστομωτική απάντηση του στρατηγού ε.α. Ζιαζιά στον Ερντογάν για την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

 
Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 13:44

Του Κωνσταντίνου Ζιαζιά*

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, στην προσεχή Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα καταγγείλει την Ελλάδα για την στρατικοποίηση των  νησιών του Αιγαίου…

Θα έπρεπε οι Τούρκοι να γνωρίζουν ότι τα Δωδεκανησα εδόθησαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων, όπου οι Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην εν λόγω Συνθήκη, η οποία αποτελεί «res inter alias acta» για αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλον . Σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις η δικαιώματα για τρίτες χώρες». 

Η αποστρατικοποίηση των Δωδεκανησών, δεν προβλέφθηκε κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, η οποία δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη Ειρήνης, αλλα από την τότε Σοβιετική Ένωση, για περιορισμό των Δυτικών Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δήθεν ασφάλεια των δικών της Δυνάμεων, δηλαδή ότι ζητούν σήμερα παράνομα οι Τούρκοι .

Τα Δωδεκανησα εδόθησαν από τους Συμμάχους στην Ελλάδα , πρώτον γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνταν από Έλληνες και ήταν ελληνικά και δεύτερον διοτι η Ελλάδα κατέβαλε βαρύτατο φόρο αίματος στον πόλεμο εναντίον του ναζισμού στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Τουρκία κώφευε και έκανε business με την ναζιστική Γερμανία . 

Τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, δεν μας εδόθησαν, αλλά απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στόλο απο τον τουρκικό ζυγό . Η Χώρα μας υποχρεώθηκε να προβεί στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα κυρίως μετά το 1974, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ. 

Την ώρα που ο Ελληνικός λαός έδινε σύσσωμος τη μάχη της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον Άξονα, η Τουρκία, στις 18 Ιουνίου 1941, συνήψε με τη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ την Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας. Έτσι σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία πολέμησε τους Ιταλούς στη Βόρειο Ήπειρο και τους Γερμανούς στο Ρούπελ, η Τουρκία τάχθηκε ανοιχτά και επίσημα με το μέρος των ναζί.

Τον Οκτώβριο 1941 η Τουρκία υπέγραψε με το Χίτλερ την Συμφωνία Clodius με βάση την οποία εφοδίασε τη ναζιστική πολεμική μηχανή με 45.000 τόνους χρωμίου το διάστημα 1941-42 και με 90.000 τόνους χρωμίου κατ΄ έτος το 1943 και 1944, παρέχοντας έτσι στους ναζί ένα υπερπολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής όπλων και να καταστρέφει τους λαούς της Ευρώπης .

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απαίτηση της Τουρκίας να της παραχωρηθούν συγκεκριμένα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου προκειμένου να προσχωρήσει στον Άξονα, όπως αποκάλυψε ο Χίτλερ στον Μουσολίνι σε συνάντησή τους στις 29/4/1942 στο Σάλτσμπουργκ.

Πέραν των παραπάνω η Τουρκία δεν τήρησε ποτέ την Συνθήκη της Λωζάνης .

Το 1941, ενώ η Χώρα μας τελούσε υπό γερμανική κατοχή και η πείνα θέριζε τον ελληνικό πληθυσμό , όλοι οι Έλληνες της Κων/πολης ηλικίας από 25-45 ετών στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν σε τάγματα εργασίας στα βάθη της Τουρκίας . Ακολούθησε ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης σε 2 φάσεις. Στα Σεπτεμβριανά του 1955  και το 1964 όπου υποδαύλισε τις ταραχές στην Κύπρο με την κορύφωση του δράματος το 1974 μέσω της παράνομης κατοχής της Μεγαλονήσου. 

Δεν τήρησε τη Σύνθηκη ούτε στην αυτονομία που προβλεπόταν για τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος , των οποίων ο ελληνικός πληθυσμός στην πλειονότητά του τα εγκατέλειψε τη δεκαετία του 1960.

Εκτιμώ ότι αν πράγματι ο Ερντογάν επιχειρήσει να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα αντιμετωπισθεί με την ανάλογη διπλωματική, νομική και κυρίως ιστορική επιθετικότητα από την ελληνική πλευρά.

Εάν οι Τούρκοι επιθυμούν να θέσουν θέμα μεταπολεμικής τάξης, η Χώρα μας είναι παρούσα και σίγουρα θα βγουν χαμένοι ως πάντα οι «Επιτήδειοι Ουδέτεροι» .

*Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς είναι επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το παραπάνω άρθρο το δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ