Η προβοκάτσια της κυβέρνησης των ανδρεικέλων της Τουρκίας στην Τρίπολη και τα αναπάντητα ερωτήματα για το ταξίδι Δένδια στην Λιβύη

 
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Λιβύη

Ενημερώθηκε: 21/11/22 - 00:26

Του Γιάννη Μιχελάκη

Ένας κόμπος δεν λύνεται με το να τραβιούνται οι δύο άκρες… Ειδικά, αν η μία πλευρά τραβάει μόνιμα το σχοινί, ακριβώς για να μην λυθεί ο κόμπος! Στην περίπτωση αυτή, αν και η άλλη πλευρά τραβήξει, εκούσια ή ακούσια, το σχοινί τότε είναι σίγουρο, ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει..!

Ο λόγος για το διπλωματικό επεισόδιο με το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Λιβύη.

Είναι δεδομένο, ότι η σημερινή προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, μια κυβέρνηση-ανδρείκελο της Άγκυρας, της οποίας η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, όπως είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό ΑΟΖ, θα προσπαθούσε να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη, για να δώσει πρώτη ύλη στην τουρκική μονταζιέρα να δυσφημίσει τη χώρα μας.

Με το σκεπτικό αυτό, ποια αξιοπιστία είχε άραγε η διαβεβαίωση των ανδρεικέλων της Άγκυρας, ότι, όταν θα έφτανε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Νίκος Δένδιας, θα έβλεπε μόνο τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι και όχι κάποιον άλλο… Όπως και έτσι έγινε τελικά!

Προφανώς μετά από τουρκική προτροπή, τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών αντί για τον Μοχάμεντ Μένφι, στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, που έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο! 

Τον Μένφι το καθεστώς τον είχε εξαφανίσει..!

Η αντίδραση πλέον στην, τουρκικής εμπνεύσεως, προβοκάτσια ήταν μονόδρομος, αλλά και επιβεβλημένη, για τον Νίκο Δένδια:

Να μην κατέβει από το αεροπλάνο και να αναχωρήσει άμεσα!

Σε απλά ελληνικά, τα ανδρείκελα της Άγκυρας στην Τρίπολη τράβηξαν και πάλι στα άκρα την μία άκρη του σχοινιού και με την κίνηση τους αυτή ανάγκασαν την ελληνική πλευρά να τραβήξει και αυτή το άλλο άκρο…

Έτσι ο κόμπος έγινε ακόμα πιο δύσκολο να λυθεί!

Τα αποτελέσματα γνωστά… Η τουρκική μονταζιέρα βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Τα ελεγχόμενα, από το καθεστώς Ερντογάν, τουρκικά μέσα ενημέρωσης… έτριβαν τα χέρια τους από χαρά, γράφοντας για «διπλωματικό σκάνδαλο» (τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER), «επεισοδιακή επίσκεψη» (τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global), «διπλωματική κρίση» (λαϊκιστική εφημερίδα Sabah) και «Γεια και αντίο! Η Ελλάδα περίγελος του κόσμου» (λαϊκιστική-εθνικιστική Milliyet)!

Θα μου πείτε, μας ενδιαφέρει τι γράφουν και τι λένε τα φερέφωνα του «γιαλαντζί σουλτάνου»;

Όταν προσπαθούν να διαμορφώσουν άποψη, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, ναι! Πρέπει να μας ενδιαφέρει! Ειδικά όταν στηρίζονται και σε γεγονότα, που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι στην προσπάθεια τους να εκθέσουν τη χώρα μας!

Τώρα… Αναφορικά με τα γεγονότα… Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς…

Για παράδειγμα:

Με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι πειθήνιο όργανο της Άγκυρας, ποιες ήταν αυτές οι διαβεβαιώσεις, που έπεισαν τον Νίκο Δένδια, ότι πράγματι θα συναντούσε τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι και όχι την ομόλογό του, σε μια προσπάθεια να τον παγιδεύσουν, όπως και έγινε τελικά;

Και ακόμα… Αφού είναι δεδομένη η φιλοτουρκική στάση της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης και ο κίνδυνος «να μας την στήσουν» υπαρκτός, (όπερ και εγένετο), γιατί δεν προτιμήθηκε η ασφαλής λύση, να γίνει η συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μένφι στην Βεγγάζη;  Όπως και έγινε τελικά, αλλά αφού έγινε το διπλωματικό επεισόδιο και χωρίς, όμως, ο Νίκος Δένδιας να συναντηθεί με τον Μένφι, αλλά μόνο με τον Λίβυο ηγέτη Χαλίφα Χαφτάρ και τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ;

Υποψιάζομαι, ότι στο υπουργείο Εξωτερικών αγνόησαν την λαϊκή ρήση «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε…»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ