Μανιφέστο - κάλεσμα του Ιμάμογλου για «ανανέωση» της αντιπολίτευσης

 
kilicdaroglundan-imamoglunu

Ενημερώθηκε: 06/07/23 - 10:05

Το «ανερχόμενο αστέρι» της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό - κεμαλικό CHP, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο καλώντας για αλλαγή στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και προκαλώντας έτσι εσωκομματική ένταση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μετά την ήττα της 6κομματικής αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Συμμαχίας» στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ιμάμογλου είχε δηλώσει στους οπαδούς του CHP «μην ανησυχείτε, όλα ξεκινούν ξανά από το μηδέν», ενώ φερόταν και να θέτει ευθέως ζήτημα αντικατάστασης του επικεφαλής του κόμματος, Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας» στις προεδρικές εκλογές.

Αυτήν τη βδομάδα, με πρωτοβουλία του Ιμάμογλου κυκλοφόρησε κείμενο που μιλά για τον κίνδυνο «να βαθύνει η κοινωνική πόλωση» και όπου σημειώνεται ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δομή αντιπολίτευσης που δεν κατάφερε να γίνει αποτελεσματική εναλλακτική στην εξουσία». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στις εκλογές χάθηκε η ευκαιρία της Τουρκίας για αλλαγή» και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ορθές αξιολογήσεις για το μέλλον» χωρίς να αντιμετωπιστούν οι «λόγοι της ήττας».

Αναφέρει ότι «πρέπει να αλλάξουμε, ως δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και να μετατραπεί αυτή σε μια πολύ ισχυρή εναλλακτική». Χαρακτηρίζει «κλειδί για την αλλαγή στην αντιπολίτευση» το CHP και «μια αποφασιστική βούληση για αλλαγή», που πρέπει να ξεκινήσει σε αυτό πρώτα: «Στον βαθμό που θα καταφέρει να αμφισβητήσει τις πολιτικές συμπεριφορές και να θεσμοποιήσει την εσωκομματική δημοκρατία, θα αποκαλύψει τη βούληση να ανανεώσει την αντιπολίτευση και να διευρύνει το αντιπολιτευτικό σύμπαν».

Υπενθυμίζεται ότι και πριν τις προεδρικές εκλογές αρκετοί εντός και εκτός του CHP προέκριναν μια υποψηφιότητα του Ιμάμογλου απέναντι στον Ερντογάν, έναντι της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ