Με «άδεια...γιαλαντζί» από τα κατεχόμενα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις οι Τούρκοι στην Κύπρο

 
Με «άδεια...γιαλαντζί» από τα κατεχόμενα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις οι Τούρκοι στην Κύπρο

Ενημερώθηκε: 04/08/22 - 15:21

Γεωτρήσεις με «άδεια» υποστηρίζουν ότι θα κάνουν οι Τούρκοι  στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φυσικά όταν αναφέρονται σε  «άδεια» εννοούν το πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα κατοχικό καθεστώς.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική της περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων» και όχι εκμετάλλευσης, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι εάν το Abdulhamid Han κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ – που είναι και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα είναι με την απαιτούμενη «άδεια».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ  Καλίν, σε δηλώσεις του φροντίζει να υπενθυμίζει το επιχείρημα ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου»  για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», δήλωσε ο Καλίν πρόσφατα. 

Η τουρκική προπαγάνδα επιμένει να διαφημίζει τις έρευνες που θα ξεκινήσει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στις «9 Αυγούστου», όπως έχει προαναγγελθεί. Τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις για το πού ακριβώς θα κινηθεί το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να λάβει και να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δηλώσεις έκανε και ο «πατέρας» του  δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει  να αναρτηθεί η σημαία της «τδβκ» στο τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Μάλιστα χαρακτήρισε λάθος το ότι η Τουρκία δεν έβγαλε στη θάλασσα σεισμογραφικά πλοία και γεωτρύπανα από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 και μετά. Επίσης συμπλήρωσε ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν ήρθε στα ανοικτά της Κύπρου. Στο πλοίο πρέπει να ανατεθούν καθήκοντα σε ένα μέρος κοντά στην συμφωνία με την Λιβύη εκτός του χάρτη της τδβκ. Είναι σημαντικό να βρίσκεται στα ανοικτά της τδβκ. Να αναρτήσουμε σημαία της τδβκ, θα ανακουφιστεί η Τουρκία».

Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν ήδη  τις κινήσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, όπου και όταν γίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος  έχει ξεκινήσει τα διαβήματα και τις διπλωματικές ενέργειες ενώ και η ελληνική διπλωματία επιχειρεί από την πλευρά της διεθνοποίηση του ζητήματος πραγματοποιώντας ένα μπαράζ επαφών.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ