Σε νέο γύρο διπλωματικών επαφών με κομβικούς παίκτες της Μέσης Ανατολής προχώρησε το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιώντας ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας της Άγκυρας να συντονίσει τη δράση της με τη Ντόχα και το Κάιρο.
Οι τρεις χώρες θέλουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των περιφερειακών κρίσεων, εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Γάζα, τη συριακή κρίση, τις εντάσεις στη Λιβύη και το Σουδάν, καθώς και στην ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και των ενεργειακών δρόμων.
Ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών και διμερών σχέσεων
Οι επαφές αυτές αποτυπώνουν την εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με το Κατάρ, με το οποίο διατηρεί στενή στρατηγική εταιρική σχέση σε επίπεδο οικονομίας, άμυνας και διαμεσολάβησης, όσο και με την Αίγυπτο.
Οι σχέσεις Άγκυρας–Καΐρου καταγράφουν σημαντική επαναπροσεγγιστική δυναμική, με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την κοινή γραμμή σε κρίσιμα μέτωπα.