Δύο σκάφη της σουηδικής ακτοφυλακής, τα οποία η Σουηδία έχει δωρίσει στην Ουκρανία, παραμένουν εκτός προορισμού έναν χρόνο μετά την αποστολή τους, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο Ekot.
Όπως αναφέρει το ιστολόγιο «Υπερβόρειοι», η καθυστέρηση οφείλεται στην Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει τη διέλευση των πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, θεωρώντας τα μέρος στρατιωτικής βοήθειας.
Αντίθετα, η σουηδική πλευρά υποστηρίζει ότι τα σκάφη έχουν πολιτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και δεν εντάσσονται σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Carl-Oskar Bohlin, δήλωσε ότι η Σουηδία ερμηνεύει διαφορετικά τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα Στενά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα συγκεκριμένα πλοία δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της Σύμβασης, καθώς χαρακτηρίζονται ως μη στρατιωτικά. «Είναι κρίσιμο να φτάσει στην Ουκρανία το σύνολο της βοήθειας που προσφέρει η Σουηδία», υπογράμμισε ο Bohlin.