Να ξαναγίνει η Αγία Σοφία Μουσείο ζητά ο Καραμολάουγλου

 
Να ξαναγίνει η Αγία Σοφία Μουσείο ζητά ο Καραμολαουγλου

Ενημερώθηκε: 24/03/23 - 12:43

Σημαντικό ρόλο στις προεκλογικές θέσεις των κομμάτων στην Τουρκία αναμένεται να παίξει η Αγία Σοφία.

Αν και το θέμα για τον Ερντογάν έχει κλείσει με την "ιστορική μετατροπή της σε τζαμί" ο Ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάουγλου, πρόεδρος του κόμματος «Ευτυχία», αναφερόμενος στον ναό πρότεινε το κτίριο να λειτουργεί και ως τζαμί αλλά και ως μουσείο ώστε πέραν των μουσουλμάνων που προσεύχονται να υπάρχουν και σημεία τα οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τουρίστες και όχι προσκυνητές.

Σύμφωνα με τον ο Τεμέλ Καραμολάουγλου «η Αγιά Σοφιά είναι ένα μεγάλο κτίριο μεγάλος χώρος. Εκτός από τα σημεία που χρησιμοποιούνται ως τζαμί, τα υπόλοιπα σημεία μπορούν να ανοίγουν προς επίσκεψη των τουριστών. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα και μελέτες καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε την εποχή που χτίστηκε η Αγιά Σοφιά. Τι σχεδίασαν και τι πέτυχαν τότε».

Την ίδια στιγμή ο δήμος Δήμου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης με αφορμή το Ραμαζάνι αποφάσισε να κάνουν εργασίες καθαρισμούς και απολύμανσης στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού που πραγματοποίησαν οι ομάδες της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου Φατίχ, το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «πλύθηκε με ροδόνερο».Ακόμη οι ομάδες του δήμου καθάρισαν με ζεστό νερό την αυλή της Αγιάς Σοφιάς αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Διευθυντής Περιβαλλοντικής Προστασίας και Ελέγχου του Δήμου Φατίχ, ο Ρετζέπ Γκιλντίζ, είπε ότι τα χαλιά στην Αγιά Σοφιά καθαρίστηκαν και σκουπίστηκαν σε εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από ομάδα 20 ατόμων πριν από το Ραμαζάνι.Καθαρίζουμε επίσης την αυλή, την πλατεία της Αγίας Σοφίας και τα σιντριβάνια με ζεστό νερό. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα επισκέπτονται ένα πιο υγιεινό περιβάλλον».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ