ΝΑΤΟ: Πιέσεις στην Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΝΑΤΟ

Ενημερώθηκε: 01/06/23 - 22:41

Οι διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντείνονται. Για τον Γενς Στόλτενμπεργκ είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και ετοιμάζει βαλίτσες για την Άγκυρα. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Σουηδία έθεσε σε ισχύ τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο και πλέον η Τουρκία δεν έχει άλλες δικαιολογίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μου είναι ότι η Σουηδία έδωσε ότι της ζητήθηκε. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να επικυρωθεί το αίτημα της Σουηδίας».

Πηγές απο Τουρκία και ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι ο Στόλτενμπεργκ ίσως ταξιδέψει για Άγκυρα ακόμα και την Παρασκευή (2/6) και να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ορκωμοσίας του. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών μάλιστα ζητά το θέμα να κλείσει μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 Ιουλίου.

Για την ώρα η Τουρκία τηρεί σιγή ιχθύος και το ενδιαφέρον στο εσωτερικό μονοπωλούν οι ζυμώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι ΤσαβούσογλουΑκάρ και Σοϊλού μένουν εκτός. Ενώ για τον  πρώην τσάρο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγεται πως ένας από τους όρους που θέτει για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας είναι η αύξηση των επιτοκίων από το 8,5 στο 25% σε βάθος 18 μηνών. 

Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη η διάλυση της συμμαχίας των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού όπως ανακοινώθηκε μόνος σκοπός ήταν οι εκλογές, όπως και η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου. Με βάση το πόθεν έσχες του Ερντογαν περιλαμβανει έχει ακίνητα και καταθέσεις σε λογαριασμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες.  

Το χρονοδιάγραμμα

Την Παρασκευή 2/6 η ορκωμοσία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, γύρω στις 14:00

Το Σάββατο (3/6) περίπου στις 14:00 θα ορκιστεί ο Ερντογάν και στις 15:00 θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και το απόγευμα θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο Τσάνκαγια.

Η ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού θα γίνει το Σάββατο το βράδυ γύρω στις 22:00 και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Κυριακή (4/6)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ