Νέος εφιάλτης μετά το Ακούγιου: Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

 
Νέος εφιάλτης μετά το Ακούγιου: Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη

Ενημερώθηκε: 16/09/23 - 08:45

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται να λάβει χώρα η κατασκευή», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σόιλου στον ιστοχώρο Middle East Eye.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, την Ανατολική Θράκη βρέθηκαν πρόσφατα, για να επιθεωρήσουν την περιοχή, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κινεζικής National Energy Administration και της κινεζικής State Power Investment Corporation.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη νότια επαρχία Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου  που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και  βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 άτομα στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική.

Πηγή: Hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ