Ο τουρκικός Τύπος προαναγγέλλει τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία, προβάλλοντας τις νεοθωμανικές βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν. Παράλλήλα, τονίζουν προκλητικά πως έρχεται σαν συμπλήρωμα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Το νέο άνοιγμα της Άγκυρας έρχεται την ώρα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά πρωτοβουλιών και συμφωνιών με τη Λιβύη, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στο αλυσίδα των διμερών συμφωνιών που στηρίζουν τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της.
Τουρκιγέ: «Η Τουρκία ετοιμάζει νέα έκπληξη στην Ανατολική Μεσόγειο»
Η φιλοκυβερνητική αρθρογραφία παρουσιάζει την πιθανή συμφωνία ως συνέχεια της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό της Ελλάδας.
«Η Τουρκία έχει ετοιμάσει άλλη μια έκπληξη για τους Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν συνέλθει από το σοκ της συμφωνίας με τη Λιβύη εδώ και πέντε χρόνια. Ξεκίνησαν οι εργασίες για μια συμφωνία αδειοδότησης της ναυσιπλοΐας με τη Συρία. Η συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει το χέρι μας στην ανατολική Μεσόγειο, θα προστατεύσει και τα συμφέροντα της "ΤΔΒΚ"», αναφέρει η εφημερίδα Τουρκιγέ, επικαλούμενη διπλωματικές πληροφορίες.
Η ρητορική περί «προστασίας συμφερόντων» και «αδειοδότησης της ναυσιπλοΐας» παρουσιάζεται ως στοιχείο εθνικής κυριαρχίας που επεκτείνεται και στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μέσω της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Ο Φιντάν διαψεύδει την Ε.Ε. και ετοιμάζει τα διπλωματικά βήματα
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απάντησε σε δηλώσεις της Κάγια Κάλας, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία φέρεται να ανέφερε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία.
Ο Φιντάν ξεκαθάρισε:
«Οι ισχυρισμοί της Κάγια Κάλας, Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι "έχει αναληφθεί δέσμευση από την Τουρκία ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία" δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».
Και υπογράμμισε:
«Τα όρια περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας πέραν των θαλάσσιων πλευρικών ορίων και των χωρικών υδάτων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».
Παράλληλα, επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν νομιμοποιείται να παρέμβει στη διαδικασία:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε μια πιθανή συνεννόηση σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας των δύο κυρίαρχων χωρών».
Τεχνικές προετοιμασίες και θεσμικός διάλογος σε εξέλιξη
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές και διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με στόχο τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών πέραν των υφιστάμενων χωρικών υδάτων.
«Με τη νέα εποχή στη Συρία, η Τουρκία έχει δρομολογήσει μια σημαντική διπλωματική διαδικασία σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώθηκε ότι οι τεχνικές και διπλωματικές προετοιμασίες για τις "περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των πλευρικών θαλάσσιων ορίων και των χωρικών υδάτων", οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επίσημα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, συνεχίζονται μεταξύ των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Προτεραιότητα σε αυτή τη διαδικασία είναι η προστασία των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».
Η υφαλοκρηπίδα του 2020 ως νομική βάση της τουρκικής στρατηγικής
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, η Άγκυρα συνεχίζει να βασίζει τη στρατηγική της στη μονομερή ανακήρυξη των τουρκικών ορίων υφαλοκρηπίδας που κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη το 2020.
Ο στόχος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο με «δίκαιες αρχές», χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, διατηρώντας όμως σταθερούς διαύλους διαλόγου.
«Στόχος της Τουρκίας είναι, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους συνεργασίας και διαλόγου στη βάση της σταθερότητας με τις χώρες της περιοχής, να καθορίσει τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με δίκαιο τρόπο», αναφέρει η Γενί Σαφάκ.