Οι Τούρκοι έβγαλαν για δοκιμές εν πλω το ελικοπτεροφόρο Anadolu

 
Οι Τούρκοι έβγαλαν για δοκιμές εν πλω το ελικοπτεροφόρο Anadolu

Ενημερώθηκε: 15/08/22 - 21:18

Για πρώτη φορά οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ελικοπτεροφόρο (οι Τούρκοι το παρουσιάζουν ώς μικρό αεροπλανοφόρο) το TCG Anadolu, να κάνει δοκιμές εν πλω. Βέβαια, σύμφωνα με το αρχικό προγραμματισμό των επιτελών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν το πλοίο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2020!

Οι Τούρκοι προορίζουν το TCG Anadolu για ναυαρχίδα του στόλου τους. Είναι στη πραγματικόπτητα ένα πολεμικό με χαρακτηριστικά αμφίβιου πλοίου επιθέσεων πολλαπλού ρόλου (LHD).

Θα μπορεί να αξιοποιήσει αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα UAV's (drones), καθώς και επιθετικά, μεταφορικά, και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.Το Anadolu θα μπορούσε να είναι και ένα μικρό αεροπλανοφόρο, αξιοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη καθέτου απονηώσεως, όπως το F-35B. Μέχρι στιγμής -και ίσως για αρκετά χρόνια ακόμα- αυτό είναι αδύνατο, καθώς η Τουρκία είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- εκτός του προγράμματος.

Το πλοίο χτίζεται με ισπανική τεχνογνωσία. Είναι, επί της ουσίας, αδελφό πλοίο με το ισπανικό ελικοπτεροφόρο SPS Juan Carlos I (L-61). Έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο σχέδιο, ενώ το συμβόλαιο για την κατασκευή του είχε κερδίσει η κοινοπραξία Sedef- Navantia.

Όλο τα οπλικά συστήματα του πλοίου προέρχεται από τις τουρκικές εταιρείες Aselsan και Havelsan, με ενσωματωμένες, βεβαιά, ξένες τεχνολογικές λύσεις. Γι' αυτό και οι Τούρκοι το αποκαλούν «εθνικό πλοίο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ