Σεισμός: Μόνο το 5% των ερειπίων έχει ερευνηθεί στη βόρεια Συρία - Πάνω από 36.000 οι νεκροί

 
earthquake

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 11:59

Τους 36.143 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς από τις αρχές των δύο χωρών.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Εξάλλου στη Συρία οι αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Μόνο το 5% των ερειπίων έχει ερευνηθεί στη βόρεια Συρία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγγέλλει την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης επιζώντων στη Συρία και τη στροφή στην παροχή υλικής και ψυχολογικής αρωγής στους πληγέντες από τον σεισμό στην αραβική χώρα, όπου όμως το 95% των περιοχών που έχουν πληγεί από τα 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου δεν έχουν ερευνηθεί από σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές.

Η φάση διάσωσης από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία «έρχεται στο τέλος της», με επείγουσα ανάγκη για άμεση μετάβαση τώρα στην παροχή στέγης, τροφής, σχολικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης, δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα.

«Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό εδώ, είναι ακόμη και στο Χαλέπι, το οποίο έχει υποφέρει τόσα πολλά τόσα χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή… ήταν περίπου η χειρότερη που έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Γκρίφιθς.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προσφέρουν βοήθεια που θα μεταφέρεται από τις κυβερνητικές περιοχές της Συρίας στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες – που είναι επίσης κατεστραμμένες από τον φονικό σεισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των σεισμόπληκτων περιοχών στη βόρεια Συρία δεν έχει ερευνηθεί από σωστικά συνεργεία, κάτι που αφενός σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων εκεί αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος του σημερινού – έτσι κι αλλιώς ανεπίσημου – απολογισμού για πάνω από 4.500 νεκρούς και τουλάχιστον 7.600 τραυματίες, αφετέρου εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τα θύματα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, ιδιαιτέρως όταν αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Όπως αναφέρει η Μπάχια Ζρίκεμ, εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ερευνήσει παρά μονάχα το 5% των περιοχών της Συρίας που έπληξε ο Εγκέλαδος, με το υπόλοιπο κομμάτι να έχει μείνει ακόμη, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, χωρίς προσέγγιση από διασώστες.

Πηγές: ΑΠΕ / Reuters / TRT

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ