Σεισμός: ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί - Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεί υπό αντίξοες συνθήκες

 
σεισμος τουρκια

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 11:25

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Σε τουλάχιστον 1.602 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά τον σεισμό

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

"Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες", είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

"Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας", πρόσθεσε.

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

Ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα τα ξημερώματα της Τρίτης για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γέμιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους. Τα σωστικά συνεργεία ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα άπειρα ερείπια.

Η περιοχή που έχει υποστεί καταστροφές είναι τεράστια, καλύπτοντας περί τα 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τις τουρκικές αρχές, δηλαδή χονδρικά όση έκταση έχει όλη η ηπειρωτική Ελλάδα μαζί με την Πελοπόννησο.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν από πλέον των 11.000 κτιρίων που επλήγησαν από τους σεισμούς, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD).

Σε δηλώσεις του την Τρίτη το πρωί από το Γκαζιαντέπ ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ έκανε λόγο για 13,5 εκατομμύρια κατοίκους που έχουν επηρεαστεί από τη σεισμική έξαρση της Δευτέρας.

Ο απεσταλμένος του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT στο Καχραμανμαράς, το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανέφερε ότι το 20-30% των κτιρίων της πόλης έχει γκρεμιστεί. Ο κ. Κουρούμ δήλωσε ότι οι περιφέρειες του Καχραμανμαράς, του Χατάι και του Γκαζιαντέπ έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες.

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται από τις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και τους κατεστραμμένους δρόμους που εμποδίζουν σωστικά συνεργεία και προμήθειες να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε περιφέρειες της Τουρκίας που είναι και ορεινές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε έκκληση να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες μεγάλες οδικές αρτηρίες στην νότια και ανατολική Τουρκία ώστε να μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα οι διασώστες.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος κάνει εκκλήσεις για προσφορά αίματος, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στάλθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές επιπλέον 813 ασθενοφόρα και 4.221 ιατρικό προσωπικό. Τραυματίες μεταφέρονται αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 338.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε κοιτώνες του Υπουργείου Παιδείας και σε πανεπιστημιακούς κοιτώνες. Η σίτιση πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της Ερυθράς Ημισελήνου.

Άλλοι δύο σεισμοί, έντασης 5,6 και 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την κεντρική Τουρκία την Τρίτη το πρωί, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ