Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη - Τι έχει στην ατζέντα της η ελληνική πλευρά

 
erdogan-mitsotakis

Ενημερώθηκε: 20/09/23 - 07:42

Με τον Τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα, στις 6μμ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Η δεύτερη σε μόλις λίγους μήνες, από τον Ιούλιο, μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος και του διαλόγο, αλλά χωρίς καμία διάθεση να κάνει έστω και βήμα πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας.

Η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση η προοπτική συνέχειας και συνέπειας στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους αναμένει η Αθήνα να επιβεβαιωθεί στην αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Turkey‘s House, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο Μανχάταν.

«Η Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στο διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτός είναι ο στόχος ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Φτιάχνοντας κλίμα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα» και προανήγγειλε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «θα εκκινήσουν ακριβώς το επόμενο διάστημα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με στρατιωτικές ασκήσεις».

Εδειξε ότι στο βάθος όλων αυτών των συνεννοήσεων είναι η Χάγη, έστω κι αν «είναι πολύ μακριά ακόμα». Όπως είπε, η Τουρκία «έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ» και ότι «η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα "όπλο" το οποίο ενδεχομένως έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην ‘Αγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Τα επόμενα ραντεβού

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διμερείς σχέσεις στις δύο γειτονικές χώρες αναμένεται να συνεχιστούν με σταθερό πρόγραμμα συναντήσεων τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα:

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:


16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ