Σουηδία και Φινλανδία προς Ερντογάν: Μαζί θα μπούμε στο ΝΑΤΟ

 
ΣΟΥΗΔΙΑ

Ενημερώθηκε: 02/02/23 - 18:27

Κοινό μήνυμα στην Αγκυρα αλλά και στην Ουγγαρία του Ορμπαν έστειλαν σήμερα Φινλανδία και Σουηδία δηλώνοντας δια των πρωθυπουργών τους ότι οι δύο χώρες παραμένουν δεσμευμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μολονότι η Τουρκία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της Στοκχόλμης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε: «Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον ότι η Άγκυρα λέει εσχάτως ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία.

Ωστόσο ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλοεξαρτώμενη.

Η Μάριν είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του εξακολουθεί να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ.

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», είπε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ