Στα χέρια του Ερντογάν περνάει η αρμοδιότητα για κήρυξη επιστράτευσης

 
ερντογαν

Ενημερώθηκε: 22/05/24 - 17:10

Στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνάει η αρμοδιότητα για κήρυξη μερικής ή ολικής επιστράτευσης στην Τουρκία. Την αρμοδιότητα αυτή, που ανήκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ασκεί ο πρόεδρος της χώρας με διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος χτες μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα αποφασίζει πλέον άμεσα για την κήρυξη επιστράτευσης σε περίπτωση εξέγερσης και «ισχυρής ή ενεργής στάσης». Η απόφαση του προέδρου θα δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προτού κατατεθεί προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό εντάσσονται στην εφεδρεία προς επίταξη και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση ή την εργασία τους με νόμους ή διατάγματα κατά τη διάρκεια εφαρμογής στο παρελθόν διατάξεων στο πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι επίστρατοι θεωρούνται και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο νέος 52σέλιδος κανονισμός «Περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» καταργεί τον αντίστοιχο του 1990, αποτελείται από 103 άρθρα και περιέχει πολλές αλλαγές σε σχέση με τον παλαιό νόμο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο πρόεδρος της χώρας θα αποφασίζει για γενική ή μερική κήρυξη επιστράτευσης σε περίπτωση πολέμου ή «σε περίπτωση εξέγερσης, ή ισχυρής ή ενεργής στάσης κατά της πατρίδας ή της Δημοκρατίας ή εμφάνισης συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας και του έθνους στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό».

Η απόφαση για την κήρυξη επιστράτευσης δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζοντας την ημερομηνία και την ώρα έναρξης ισχύος της, και υποβάλλεται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για έγκριση την ίδια ημέρα. Εάν η Εθνοσυνέλευση δεν συνεδριάζει, συγκαλείται αμέσως σε συνεδρίαση.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης ή της κήρυξης κατάστασης πολέμου, οι νομάρχες, οι δήμοι και οι κοινοτάρχες θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα επικοινωνίας για να ανακοινώσουν την κήρυξη επιστράτευσης σε όλα τα χωριά, τις γειτονιές μέχρι και τους μικρότερους οικισμούς.

Σύμφωνα, τέλος με τον κανονισμό, οι συμβολαιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το υπουργείο Άμυνας και τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τις πληροφορίες και τις μεταβολές για όλα τα οχήματα, πλην όσων δεν διαθέτουν εξοπλισμό για κίνηση εκτός δρόμου, των τρακτέρ και των μηχανοκίνητων ποδηλάτων. Αντίστοιχα τα οχήματα στον κατάλογο των δημόσιων ιδρυμάτων και οργανισμών θα κοινοποιούνται στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο κάθε έτους. Με την κήρυξη της επιστράτευσης οι ιδιοκτήτες των οχημάτων υποχρεούνται να τα παραδώσουν στην αρμόδια επιτροπή εθνικής άμυνας εντός έξι ωρών.

Πηγή: ertnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ