Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Γέμισαν οι φυλακές με αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν

 
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενημερώθηκε: 23/03/23 - 18:38

Η Τουρκία είναι μια συνταγματική Δημοκρατία με εκτελεστικό προεδρικό σύστημα και ένα Κοινοβούλιο 600 εδρών (η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση), αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εισαγωγη της έκθεσης του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον με εισαγωγή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το βασικό συμπέρασμα είναι οτι οι φυλακές της Τουρκίας γέμισαν με αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Όσον αφορά στην Τουρκία, λοιπόν, το 102 σελίδων σχετικό κεφάλαιο, για το 2022, εισαγωγικά αναφέρει τα εξής:

Στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με περιορισμούς στη δημοσίευση αναφορών των Μέσων Ενημέρωσης και το περιβάλλον της προεκλογικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης ενός προεδρικού υποψηφίου, που περιόριζε την ικανότητα των υποψηφίων της αντιπολίτευσης να συναγωνίζονται σε ισότιμη βάση και να πραγματοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία ελεύθερα.

Η Εθνική Αστυνομία και η Στρατοχωροφυλακή, υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια σε αστικές περιοχές και αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές, αντίστοιχα.

Ο Στρατός έχει τη συνολική ευθύνη για τον έλεγχο των συνόρων. Οι πολιτικές Αρχές διατήρησαν αποτελεσματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν καταχρήσεις εξουσίας και η ατιμωρησία υπήρξε σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ευρύτερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, η κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών θέτοντας σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι Αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων.

Συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ».

Για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για:

Αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενός υπαλλήλου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, για υποτιθέμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή ειρηνική νόμιμη ομιλία.

Πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων· διεθνικά αντίποινα κατά ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και μεταφορών φερόμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις δίκαιης δίκης ή άλλη νομική προστασία· σημαντικά προβλήματα με τη δικαστική ανεξαρτησία, υποστήριξη ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που διέπραξαν σοβαρές καταχρήσεις εξουσίας κατά τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών, αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης και συλλήψεων ή ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων και άλλων για άσκηση κριτικής κατά κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισίας, αποκλεισμού ιστοτόπων και ύπαρξης νόμων για την ποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Επίσης σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία του Διαδικτύου, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, περιορισμοί στην κίνηση, επαναπροώθηση προσφύγων, σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έλλειψη έρευνας και λογοδοσίας για την άσκηση βίας λόγω φύλου, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία και που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών, και διαφυλικών ατόμων.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονται σε διαφθορά, ενώ η ατιμωρησία παρέμεινε πρόβλημα. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των παραρτημάτων της συνεχίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και αμάχων.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες διερεύνησης ή δίωξης προσωπικού για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων οι οποίοι συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ