Τέλος οι αερομαχίες στο Αιγαίο - Το είπε ο Ερντογάν, πώς το εννοεί όμως;

 
erdogan-anaxorisi

Ενημερώθηκε: 08/12/23 - 14:19

«Σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε "Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε". Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους Πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους», Είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Θα το τηρήσει; Και το ερώτημα τίθεται γιατί η Άγκυρα είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της Πολεμικής Αεροπορίας της προκαλεί τις αερομαχίες. Τέλος των αερομαχιών -οι οποίες κοστίζουν οικονομικά και στις δυο χώρες- σημαίνει και τέλος των παραβιάσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ξανά τη μη παρέμβαση τρίτων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, πρόσφερε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και μίλησε για δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Πριν ακόμη πατήσει πατήσει το έδαφος της πατρίδας ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να «εξαργυρώσει» τη στάση του στην Αθήνα. Απευθύνθηκε στις ΗΠΑ από τις οποίες ζήτησε να εγκρίνουν την πώληση των F-16 κι εκείνος θα πει ταυτόχρονα το ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων», ανέφερε επίσης.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε: «δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, αλλά παράλληλα η βούλησή μας να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας είναι ισχυρή».

«Η χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη κατανομή των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή», είπε επίσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ