Τουρκία: Αινιγματική πρόταση για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο

 
αιγαιο

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 09:13

Τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών, Μπαϊράμ Οζτούρκ λέγοντας πως αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε θαλάσσια πάρκα ας ανακοινώσει και η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη και στη Λέσβο. Μια πρόταση "περιτύλιγμα" της πάγιας θέσης της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση του Αιγίου.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας τα πάρκα θα δημιουργηθούν με σκοπό την προστασία της...σαρδέλας και του γαύρου. «Αν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να κηρύξει και αυτή τις δικές της. Η μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο Κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.

Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα» ανέφερε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών.

CNN TURK « Ο Ερντογάν διεκδικεί τα Eurofighter»

Το ζήτημα των Eurofighter επανέφερε όμως και το Cnn Turk βάζοντας στο κάδρο και την Ελλάδα αυτή τη φορά.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί τα Eurofighter με στόχο η Τουρκία να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale και τα F-35.

«Ο Ερντογάν χθες ήταν στην Ισπανία και σήμερα θα βρίσκεται στην Ιταλία στη σύνοδο των G-7. Σε αυτές τις επισκέψεις υπάρχει ένα βασικό θέμα κι αυτό είναι η αγορά των μαχητικών Eurofighter. Η Τουρκία θέλει να εντάξει στον στόλο της 40 Eurofighter πριν η παραλάβει Ελλάδα τα 40 F-35 με στόχο να μην προκύψει κάποια αδυναμία της Τουρκίας στους αιθέρες» δήλωσε ο παρουσιαστής του τουρκικού μέσου, Μελτέμ Μποζμέγιογλου και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα το 2028 θα παραλάβει 24 F-35 . Mην ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει ήδη αγοράσει από τη Γαλλία 18 μαχητικά Rafale. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία παραλάβει 40. Εurofighter, θα μπορούσε να εμποδίσει κάποια αδυναμία που θα προκύψει στο Αιγαίο;»

Παράλληλα, ο Καζίμ Νταλκιρά, πτέραρχος ε.α και καθηγητής του πανεπιστημίου Uksidar δήλωσε από την πλευρά του πως «πρέπει να πούμε πως το F-35 είναι τελευταία τεχνολογίας και πιο σύγχρονης σχεδίασης. Τα ίχνη του στα ραντάρ είναι μικρότερα. Το F-35 είναι 5ης γενιάς, το Eurofighter είναι 4.5ης γενιάς. Άρα το F-35 προηγείται τεχνολογικά.»

Με πληροφορίες από το skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ