Τουρκία: Διπλωματικός πυρετός, προειδοποιήσεις προς Ισραήλ

 
ERDOGAN HANIGIA

Ενημερώθηκε: 20/04/24 - 15:53

Συνεχείς διπλωματικές διεργασίες μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε Κων/πολη και Άγκυρα. Ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγιε και ο Αυγύπτιος υπΕξ Σούκρι σήμερα στην Τουρκία.

Η Άγκυρα συνεχίζει την έντονη διπλωματική της κινητικότητα προσπαθώντας να επαναφέρει το θέμα της Γάζας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, υποδέχθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος έφτασε από το Κατάρ, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.

Πριν από δύο ημέρες ο Χανίγιε είχε συναντηθεί στην Ντόχα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. ο οποίος συναντήθηκε και με τον Καταριανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές οι συζητήσεις στη Ντόχα είχαν να κάνουν με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και το θέμα των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Το θέμα των ομήρων βρίσκεται στην ατζέντα και των σημερινών επαφών στην Τουρκία, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να εγκαινιαστεί κάποιο σχέδιο από την Τουρκία για απελεύθερωση ομήρων.

Έκκληση Φιντάν-Σούκρι για τερματισμό της βίας

Σημαντική ήταν όμως και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη. «Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα σε συντονισμό με την Αίγυπτο για να παραδώσουμε βοήθεια μέσω της συνοριακής πύλης της Ράφα. Ευχαριστούμε την Αίγυπτο για τη μεγάλη βοήθειά της στη μεταφορά της ανθρωπιστικής μας βοήθειας, ιδιαίτερα στη Ράφα. Η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχει μεγάλο όφελος για τον λαό μας και την περιοχή μας. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα αστάθειας στη Μέση Ανατολή» ανέφερε εμφατικά ο Χακάν Φιντάν.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η εφαρμογή της φόρμουλας/ λύσης δύο κρατών. Αν δεν συμβεί αυτό, οι επιθέσεις από την Υεμένη χθες, η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σήμερα, ένας άλλος τύπος πολέμου αύριο και μια άλλη εμφύλια αναταραχή την επόμενη μέρα, όλα αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Εμείς, ως Τουρκία, μαζί με άλλες φιλικές χώρες όπως η Αίγυπτος, λέγαμε πάντα το ίδιο από την αρχή. Εάν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί όπως πρέπει, εάν δεν δοθεί στους Παλαιστίνιους το κράτος, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία που τους αξίζει, τέτοιες κρίσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην περιοχή μας» τόνισε ο Χακάν Φιντάν στέλνοντας σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα επισκεφτεί την χώρα και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι. Και οι δύο πλευρές, Τουρκία και Αίγυπτοε, καλούν πάντως όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή για τερματισμό της βίας.

Πυκνές επαφές - O Σταϊνμάιερ στην Τουρκία

Το ημερολόγιο του προέδρου Ερντογάν είναι πλήρες με σημαντικές συναντήσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα επισκέπτεται τη Βαγδάτη και Ερμπίλ μετά από δώδεκα χρόνια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναθέρμανσης των τουρκο-ιρακινών σχέσεων και συνεργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις της με την Ευρώπη δίνει η Άγκυρα στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ -Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Ερντογάν ήδη ανέφερε ότι με τον Σταϊνμάιερ τον συνδέει φιλία από το παρελθόν: «Θα συζητήσουμε πολλά πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και εμπορικά θέματα. Και το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω τις γερμανοτουρκικές σχέσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ