Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν για τον απόπλου του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν - Τα τρία πιθανά σενάρια

 
Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν για τον απόπλου του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν - Τα τρία πιθανά σενάρια

Ενημερώθηκε: 08/08/22 - 22:14

Τη συνηθισμένη ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, μια μέρα πριν την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου, «Αμπτουλχαμίντ Χαν», στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπτουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο την Τρίτη 9/8, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει φιέστα στη Μερσίνα, μιλώντας αορίστως για τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα.



Σύμφωνα με το mega η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για μαζική πτήση ιπτάμενων μέσων από το αεροδρόμιο της Αττάλειας σε σημείο στα όρια του ομώνυμου κόλπου έχουν κάνει πολλούς στην Αθήνα να εκτιμούν πως εκεί είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θα πλεύσει το Αμπντουλχαμίντ Χαν και στο οποίο με την χρήση ελικοπτέρων θα μεταφερθούν σε αυτό εφόδια και προσωπικό.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, δρ του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ