Τουρκία: Καθώς Bayraktar TB2 συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον επιταχύνεται η έρευνα και η ανάπτυξη για το γρήγορο μαχητικό drone Kizilelma

 
 drone Kizilelma

Ενημερώθηκε: 28/10/22 - 10:18

Η τουρκική αμυντική εταιρία Baykar σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής της στην Ουκρανία σε δύο χρόνια, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλός της, αφού η εταιρία έγινε διάσημη από την επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της στην αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που προμήθευσε η Baykar στην Ουκρανία ήταν καθοριστικής σημασίας στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά θωρακισμένα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που υπογράφτηκε ακριβώς πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Baykar συμφώνησε να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής της στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Χαλούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε την Πέμπτη στο Ρόιτερς πως τα σχέδια προχωρούν παρά ορισμένα εμπόδια που δημιούργησε η ρωσική εισβολή.

"Το σχέδιό μας προχωρά", δήλωσε στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης SAHA στην Κωνσταντινούπολη. "Τώρα έχουμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η λεπτομερής σχεδιαστική φάση έχει τελειώσει. Και θα προχωρήσουμε με την κατασκευή… μέσα σε δύο χρόνια θα θέλαμε να το τελειώσουμε".

Η Ουκρανία κατέχει εξέχουσα θέση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Baykar, ιδιαίτερα με το νέο drone Akinci και το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, ή Χρυσό Μήλο, που είναι υπό ανάπτυξη. Αμφότερα χρησιμοποιούν ουκρανικούς κινητήρες των Motor Sich και Ivchenko-Progress.

Η ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα σε συγκρούσεις από τη Συρία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία τοποθετώντας την Baykar υπό το φως των προβολέων παγκοσμίως και μετατρέποντάς την σε μια μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική εταιρία.

Το TB2 πωλείται σε 24 χώρες περιλαμβανομένης της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ η εταιρία έχει υπογράψει συμφωνίες με πέντε χώρες για την εξαγωγή του πολύ μεγαλύτερου αδελφού του, του Akinci.

Ενώ το TB2 μπορεί να σηκώσει έως και 150 κιλά πυραύλων ή εξοπλισμού το Akinci, που παραδόθηκε πρώτα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέρυσι, μπορεί να πετάξει πολύ πιο ψηλά και να απογειωθεί με δεκαπλάσιο βάρος.

Οι παραγγελίες αναμένεται να φθάσουν περίπου το ένα δισεκ. δολάρια φέτος, είπε ο Μπαϊρακτάρ, περίπου 50% υψηλότερα από τα 650 εκατ. δολάρια πέρυσι με ένα άλλο 50% να αναμένεται το 2023.

Η έρευνα και η ανάπτυξη για το γρήγορο μαχητικό drone Kizilelma θα επιταχυνθεί επίσης, είπε ο Μπαϊρακτάρ.

Το Kizilelma θα μπορεί να απονηώνετα και να προσνηώνεται σε αεροπλανοφόρα με μικρό διάδρομο, με την παρθενική του πτήση να αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες.

Το TB3, μια εκδοχή του TB2 ικανότερη για μικρό διάδρομο, αναμένεται να ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του φάση μέχρι τα τέλη του 2023, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ