Τουρκία: Ποια ονόματα «παίζουν» για τα βασικά υπουργεία - Δε θα είναι στα Κατεχόμενα η πρώτη επίσκεψη Ερντογαν

 
ibrahim kalin erdogan

Ενημερώθηκε: 30/05/23 - 13:54

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πρόγραμμα της πρώτης μετεκλογικής επίσκεψης στα «κατεχόμενα» ούτε και της δεύτερης στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στη Μολδαβία για τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και περίπου 20 ηγέτες άλλων χωρών.

Τρεις ημέρες μετά την ημέρα των προεδρικών εκλογών ο πρόεδρος του Ανωτατου Εκλογικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα σταλούν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τα τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 52,16% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,84%.

Την Παρασκευή αναμένεται η ορκομωσία του προέδρου Ερντογάν καθώς και η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Έντονη είναι η φημολογία για τα νέα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφέρεται το όνομα του στενότερου ίσως συνεργάτη του Ερντογάν και προεδρικού Συμβούλου Ιμπραχίμ Καλίν για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν φέρεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας αλλά προστέθηκε το όνομα του Σεϊφουλάχ Χατζιμουφτούογλου,του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

Όλοι φυσικά αναμένουν να δουν αν τελικά ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας επανέλθει στο πόστο που κατείχε μέχρι το 2015. Ο Σιμσέκ ήδη είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις. Η παρουσία του Σιμσέκ θα συμβάλει στην εκτόνωση της ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται και σήμερα το τουρκικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, τον Ιμπραήμ Καλίν, ο τούρκος πρόεδρος ήδη χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Σιμσέκ. Άνθρωπος που τον εμπιστεύονται οι αγορές και αν γίνει υπουργός Oικονομικών θεωρούν όλοι ότι θα ακολουθήσει περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. «Η επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού και οι αποζημιώσεις για τις απώλειες στην πρόνοια είναι τα πιο επείγοντα ζητήματα μπροστά μας. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε λύση σε αυτά», είπε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ