Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

 
Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της πολιτικής κλιμάκωσης που συντηρεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα

Ενημερώθηκε: 09/10/22 - 22:07

Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της πολιτικής κλιμάκωσης που συντηρεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα έντασης.

Αναφερόμενος εμμέσως στη συμφωνία με τη Λιβύη, το «νομικό τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας και το οποίο έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία στη Λιβύη, από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu - ότι «η συμβολή στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων, η ειρήνη και η ευημερία είναι ένας από τους στόχους μας. Από το Αφγανιστάν στη Λιβύη, από την Ουκρανία στη Σομαλία υποστηρίζουμε τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Στρασβούργο σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto».

Επίσης, αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ