Ευλογιά των πιθήκων: Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά το ύποπτο κρούσμα - Οι χώρες στις οποίες εμφανίστηκαν κρούσματα

 
monkeypox

Ενημερώθηκε: 23/05/22 - 07:28

Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ", ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Αυστραλία – 1 επιβεβαιωμένο, 1 ύποπτο
Αυστρία - 1 ύποπτο
Βέλγιο – 4 επιβεβαιωμένα
Καναδάς – 5 επιβεβαιωμένα
Γαλλία – 1 επιβεβαιωμένο
Γερμανία – 3 επιβεβαιωμένα
Ισραήλ – 1 επιβεβαιωμένο
Ιταλία – 1 επιβεβαιωμένο, 2 ύποπτα
Κάτω Χώρες – «αρκετά» επιβεβαιωμένα κρούσματα
Πορτογαλία – 23 επιβεβαιωμένα
Ισπανία – 30 επιβεβαιωμένα και 15 ύποπτα
Σουηδία – 1 επιβεβαιωμένο
Ελβετία – 1 επιβεβαιωμένο
ΗΒ – 20 επιβεβαιωμένα
ΗΠΑ – 1 επιβεβαιωμένο, 2 ύποπτα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής - συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής - και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη και κόπωση στους περισσότερους ασθενείς, ενώ τα άτομα με σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα και βλάβες στο πρόσωπο, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει το κοινό να αποτρέψει τη μετάδοση της λοίμωξης απομονώνοντας εάν έχετε συμπτώματα, αποφεύγοντας την επαφή με οποιονδήποτε μπορεί να έχει συμπτώματα, φορώντας μάσκα εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο άτομο και καθαρίζοντας σχολαστικά τα χέρια και τις επιφάνειες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ