Το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 27/03/20 - 02:53

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται ότι είναι η επίδραση, τόσο του καπνίσματος, όσο και της παχυσαρκίας στην επιδείνωση της νόσου του κορονοϊού.

Κινέζοι επιστήμονες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό βρήκαν ότι δεν τυχαίο το γεγονός ότι το 54% των ανδρών είναι καπνιστές, το 8.4% πρώην καπνιστες, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το 3,4%.

«Το κάπνισμα, ενδεχομένως με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στο πνευμόνι, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σ' αυτούς που καπνίζουν και κατά τεκμήριο καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα» είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αλλά και ο πνευμονολόγος εντατικολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης λέει ότι «οι καπνιστές είναι σαφές ότι και νοσούν περισσότερο και νοσούν βαρύτερα από τον κορωνοϊό αν μπορούμε άνετα να επεκτείνουμε τα δεδομένα που έχουμε από την γρίπη τύπου Α και Β και από τις άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο καπνιστής έχει μειωμένη άμυνα του αναπνευστικού του συστήματος».

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση στον καπνό κάνει ευκολότερη τη μόλυνση από μια αναπνευστική λοίμωξη και δυσκολότερη την ανάρρωση. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και τώρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου να νοσήσει βαριά.

«Η παχυσαρκεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου»

Νέα στοιχεία προκύπτουν και από το θάνατο του 46χρονου στρατιωτικού στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αποκαλύπτεται, η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου και γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. 

 

ΠΗΓΗ: star.gr