Κορωνοϊός: Προ των πυλών 5η δόση στη Φινλανδία για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

 
Κορωνοϊός: Προ των πυλών 5η δόση στη Φινλανδία για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ενημερώθηκε: 17/06/22 - 22:53

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας (THL) ανακοίνωσε την Τετάρτη σύσταση ότι τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να λάβουν μια πέμπτη δόση του εμβολίου Covid.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ιατρό του THL Hanna Nohynek, υπεύθυνη για το πρόγραμμα εμβολιασμού, η πέμπτη δόση εμβολίου συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 12 ετών που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου ή έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις μεταμόσχευσης οργάνων.

Σε αυτή την κατηγορία, η προστασία έχει αποδυναμωθεί και απαιτείται ενίσχυση, εξήγησε αργότερα η Nohynek στον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE. Αυτές εκτιμούν ότι μέχρι και 30.000 άτομα είχαν συμβουλευτεί να λάβουν μια τέταρτη δόση πριν από περίπου έξι μήνες.

Παρά τη νέα σύσταση που απευθύνεται στη συγκεκριμένη ομάδα, η THL και η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων (Krar) δεν θεωρούν ότι η κατάσταση του Covid προκαλεί επιπλέον ανησυχία. Σχέδια για πέμπτο εμβόλιο που θα χορηγηθεί σε ευρύτερη ομάδα ατόμων δεν υπάρχουν προς το παρόν. Ωστόσο, η ανάγκη θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε ευρωπαϊκή σύγκριση, η Φινλανδία φαίνεται να προηγείται στην προετοιμασία της για το επόμενο κύμα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται και πάλι. Μιλώντας στην Rheinische Post την Τετάρτη (15 Ιουνίου), ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach ενθάρρυνε όσους ανήκουν στις ομάδες κινδύνου να λάβουν γρήγορα την τέταρτη δόση του εμβολίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ