Ένα μέρος των μεγάλων κενών που καταγράφονται στις δημόσιες μονάδες υγείαςθα επιχειρήσει να καλύψει η κυβέρνηση το 2026, προκηρύσσοντας θέσεις υγειονομικού προσωπικού μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, από τις συνολικά 20.000 προσλήψεις που θα γίνουν στο δημόσιο, οι 5.000 θα αφορούν αποκλειστικά την Υγεία.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θέσεων θα καλύψει τις ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 2.000 θέσεις για γιατρούς και γύρω στις 1.600 θέσεις για νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αφορούν σε λοιπό προσωπικό.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται την κατανομή, ώστε να προσδιοριστεί σε ποιες δομές θα τοποθετηθούν οι νέοι εργαζόμενοι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα θεωρείται απαιτητικό, καθώς οι θέσεις των νοσηλευτών περνούν μέσω ΑΣΕΠ, διαδικασία που είναι γνωστό πως διαρκεί αρκετούς μήνες.
Σήμερα, τα περισσότερα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας αφορούν κυρίως σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλές δομές να λειτουργούν στα όρια. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου, οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και οι αποσπάσεις δεν αναπληρώνονται ουσιαστικά ποτέ, αφού οι προσλήψεις που γίνονται καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών. Στην πλειονότητά τους, τα κενά εξυπηρετούνται σήμερα από επικουρικό προσωπικό, του οποίου οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα προκήρυξη θα μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι πανεπιστημιακής, τεχνολογικής αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα με την ειδικότητα.