Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ: 18 νεκροί από την γρίπη - Τρία παιδιά στην εντατική

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ: 18 νεκροί από την γρίπη - Τρία παιδιά στην εντατική
Ενημερώθηκε: 31/01/19 - 21:02

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την έξαρση της εποχικής γρίπης, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα τριπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα περιστατικά από τους έξι νεκρούς στους 18.

Την ίδια ώρα  δεκάδες άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ανάμεσα τους και τρία παιδιά (2 βρέφη και ένα 7χρονο) που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο η εποχική γρίπη έχει δείξει ήδη το άγριο πρόσωπό της φέτος, αφού ήδη από την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως επισήμαναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική τους έκθεση η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή». Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε σύγκριση με την προηγούμενη -πρώτη- εβδομάδα του έτους.

Ηδη, φέτος φαίνεται πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), δηλαδή το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)» αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού για την προφύλαξη από τη γρίπη.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στη Ρουμανία: Τους 61 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό της γρίπης