Το 2021 στην Ελλάδα τα πρώτα 6 Rafale - Στα 2,32 δισ. το κόστος της συμφωνίας

 
Το 2021 στην Ελλάδα τα πρώτα 6 Rafale - Στα 2,32 δισ. το κόστος της συμφωνίας

Ενημερώθηκε: 16/12/20 - 20:16

Αύριο στις 13:00 θα συνεδριάσει η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής με αντικείμενο τις λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες προσκτήσεως των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία (2021-23). Τα πρώτα 6 Rafale θα έχουν έρθει στην χώρα μας μέχρι το τέλος του 2021, τα επόμενα 6 μέσα στο 2022 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αφού έχουν περάσει μόλις 3 μήνες από την σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ. Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από τις συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ.

Το κόστος της συμφωνίας

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”, “SCALP”, ”EXOCET”). Από τα 18 αεροσκάφη τα έξι θα είναι καινούργια (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) και τα υπόλοιπα δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Το σκεπτικό της απόκτησης των RAFALE

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Επιπρόσθετα το αεροσκάφος “RAFALE” είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Το χρονοδιάγραμμα της απόκτησης τους

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της Συμβάσεως. Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “Dassault”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.