29 Σεπτεμβρίου 1941: Οι Βούλγαροι κατακτητές ξεκινούν τις φοβερές σφαγές και πνίγουν στο αίμα τους εξεγερθέντες κατοίκους της Δράμας και των άλλων χωριών του νομού

 
sfagh tis dramas

Ενημερώθηκε: 16/10/23 - 21:47

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941 οι Βούλγαροι κατακτητές ξεκινούν τις φοβερές σφαγές και πνίγουν στο αίμα τους εξεγερθέντες κατοίκους της Δράμας και των άλλων χωριών του νομού, σε ένα λουτρό αίματος που διήρκεσε σχεδόν μία εβδομάδα!

Η εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στη βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, εκτός του νομού Έβρου που τελούσε υπό τον έλεγχο των Γερμανών, ξεκίνησε το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 1941 και διήρκησε μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 1941.

Χωρίς την κήρυξη πολέμου προς τη χώρα μας και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδος μας βρισκόταν υπό γερμανική και ιταλική κατοχή, οι Βούλγαροι υπό τις ευλογίες των Γερμανών ναζί με τους οποίους είχαν συμμαχήσει, εισέβαλαν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και επιχείρησαν βίαιο εκβουλγαρισμό του ελληνικού πληθυσμού.

Όπως ήταν επόμενο, ο ελληνικός πληθυσμός αντέδρασε εντονότατα.

Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 1941 οι κάτοικοι των χωριών Δοξάτου και Χωριστής επιτέθηκαν εναντίον του τοπικού σταθμού. Επίσης, μέσα στην πόλη της Δράμας ανατινάχθηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού και έγινε επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλεως.

Από το πρωί της επόμενης μέρας 29 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Δράμας ξεκίνησαν οι από πλευράς των Βουλγαρικών δυνάμεων δολοφονίες στους δρόμους, οι συλλήψεις,  οι βασανισμοί, οι μαζικές εκτελέσεις, ενώ μέχρι τις 5 Οκτωβρίου οι βουλγαρικές δυνάμεις εκτόπισαν τους Έλληνες αντάρτες και πρόσφυγες από τους γύρο, γειτονικούς, ορεινούς όγκους.

Ως τις 6 Οκτωβρίου 1941, που οι σφαγές σταμάτησαν, εκτελέστηκαν συνολικώς 1.614 κάτοικοι σε 50 οικισμούς του Νομού Δράμας. Είναι ενδεικτικό της εντάσεως των σφαγών αυτών, ότι μόνο στην πρωτεύουσα του Νομού, τη Δράμα, σημειώθηκαν 562 εκτελέσεις αθώων κατοίκων της! Ακολούθησε η εκτέλεση άλλων 350 ανδρών στο Δοξάτο, 114 στα Κύργια, 135 στη Χωριστή, ενώ εκτελέσεις έγιναν και σε διάφορα άλλα χωριά.

Η εξέγερση της Δράμας αποτέλεσε την πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον ελλαδικό χώρο, εναντίον των κατοχικών δυνάμεων του Άξονα, και πιο συγκεκριμένα των Βουλγάρων, αλλά ένα και από τα πρώτα σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, μαζικά κινήματα εναντίον του Άξονα. Η σφαγή αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση μαζικών αντιποίνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ