«Αεροπορική Ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

 
«Αεροπορική Ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ενημερώθηκε: 04/08/22 - 13:56

Του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την άμυνα του στην ανατολική Ευρώπη με σκοπό την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας, με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου που ονομάζεται «Αεροπορική Ασπίδα».

Η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει τις επιχειρήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης των αιθέρων με στόχο την αναγνώριση και αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών που απειλούν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενισχύεται με περισσότερα πυραυλικά συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της συμμαχίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διάφορες αεροπορικές μονάδες και μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας εντάσσονται πλέον υπό ενιαία αμυντική διοίκηση ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ δίδει ειδική έμφαση σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες που σήμερα απειλούνται από τη Ρωσία. Επίσης θα αυξηθεί ο αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών, UAVS και drones, με ενισχυμένες δυνατότητες καθοδήγησης και ελέγχου, ώστε να θωρακιστούν τα σύνορα και ο εναέριος χώρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για αρχή οι Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία έστειλαν νέα πυραυλικά συστήματα στη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερα F35 σε βάσεις της Γερμανίας και F22 Raptor σε βάσεις στην Εσθονία, ενώ γερμανικά, ουγγαρέζικα και ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη περιπολούν πάνω από χώρες της Βαλτικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ