ΑΓΚΥΡΑ: «Ελληνικά αεροσκάφη λοκάρουν τουρκικά F-16»

 
F16

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ

Ενημερώθηκε: 23/08/22 - 21:00

Συνεχίσουν με προκλητικό τρόπο  να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα οι Τούρκοι σε ο,τι αφορά τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι  Τούρκοι έκαναν 78 παραβιάσεις και δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά η Άγκυρα έριξε την ευθύνη στην Ελλάδα τονίζοντας πως πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, για να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από  ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν  78 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη - μεταξύ τους 15 οπλισμένα - στο FIR Αθηνών και οκτώ εμπλοκές με ελληνικά. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας  διοχέτευσε πληροφορίες στα Μέσα σύμφωνα με τις οποίες  «πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ.Παρενόχληση από την Ελλάδα αποτελεί προσπάθεια στοχοποίησης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ», οι πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσαν ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία».

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει οτι   δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις: «Έγινε γνωστό ότι αμέσως μετά την κίνηση αυτή της Ελλάδας, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Το θέμα μεταφέρθηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός πως τα ελληνικά αεροπλάνα έθεταν σε κίνδυνο τη νατοϊκή αποστολή».

Επίσης  από την Άγκυρα γίνεται   και διπλωματικές πρωτοβουλίες με όλες τις αρμόδιες πλευρές, σημειώνοντας πως «μια τέτοια παρενόχληση είναι ασυμβίβαστη με τη συμμαχία και η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει την ένταση».

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ  πάνω το Αιγαίο πέταξαν 27 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 23 ήταν μαχητικά (2 F-4 και 21 F-16). Τα 15 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις.

Δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια:

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και

Τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ