Αμερικανικά ΜΜΕ: Απειλή για το ΝΑΤΟ η μεταφορά τουρκικών drone στα Κατεχόμενα

Αμερικανικά ΜΜΕ: Απειλή για το ΝΑΤΟ η μεταφορά τουρκικών drone στα Κατεχόμενα
Ενημερώθηκε: 31/05/21 - 20:57

Η απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά της drones στην αεροπορική βάση Geçitkale στα Κατεχόμενα, σημαίνει ότι η επιθετικότητα της και οι εδαφικές παραβιάσεις στην περιοχή θα γίνουν πολύ χειρότερες, αναφέρει ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα National Interest.

Ο Ρούμπιν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μετακίνηση των drones στην Κύπρο είναι εξίσου απειλητική για τη Δυτική συμμαχία, όσο και η αγορά των ρωσικών αντιεροπορικών πυραύλων S-400 το 2019.

«Οι δράσεις της Τουρκίας με τα UAV είναι τόσο επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιν.

Οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν το αχρησιμοποίητο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λευκονοίκου στην αποσχισμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» σε αεροπορική βάση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της(UAV). Η βάση θα ανοίξει επίσημα στις 20 Ιουλίου, την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, την οποία η Τουρκία αποκαλεί «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση», ανέφερε το CNN Türk.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Dalaman στη νότια επαρχία Muğla για να απογειώνονται τα drones, με το Geçitkale να λειτουργεί μέχρι τώρα ως προσωρινή βάση για προσγειώσεις.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις επιτήρησης των σεισμικών σκαφών που ανέπτυξε γύρω από την Κύπρο από το Geçitkale, αλλά από τότε που αναβάθμισε το αεροδρόμιο, έχει μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά drones στη βάση, υπογράμμισε ακόμη ο Ρούμπιν.

«Τα καλά λόγια δεν θα φέρουν ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να δείξει κάποιος στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo από ό,τι μπορεί να κερδίσει », είπε.

Η Τουρκία έχει απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια παραβιάζοντας τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Γάζας,  έγραψε ο Ρούμπιν. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται τώρα μέσα στην αναβαθμισμένη ακτίνα δράσης των αεροσκαφών Bayraktar-TB2 της Τουρκίας, είπε.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναφέρεται στην Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να επανορθώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά κάτι τέτοιο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αφού ακούγοντας αυτές τις φράσεις ο Ερντογάν τις αντιλαμβάνεται ως αδυναμία και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα υποκύψουν σε περαιτέρω επιθετικότητα, σημειώνει ο Ρούμπιν στο άρθρο του στο National Interest.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να σταματήσουν να εξάγουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που βοηθά την Τουρκία στην κατασκευή των drones της. «Πολλά τουρκικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν είτε τεχνολογία αντίστροφης μηχανικής από αμερικανικά drones είτε εισαγόμενα αμερικανικά εξαρτήματα. Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει την περαιτέρω πώληση ή μεταφορά οποιουδήποτε αμερικανικού επεξεργαστή ή στρατιωτικών εξαρτημάτων στην Τουρκία», καταλήγει ο αμερικανός αναλυτής.

Πηγή: Ahval