Αρνητική στην απόκτηση περισσότερων F-35 η Βρετανία αν δεν μειωθεί το κόστος χρήσης τους

Αρνητική στην απόκτηση περισσότερων F-35 η Βρετανία αν δεν μειωθεί το κόστος χρήσης τους
Ενημερώθηκε: 24/06/21 - 14:43

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «DefenseNews», o Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες ότι η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από τη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί, ανάλογα με την πρόοδο σε δύο κρίσιμα ζητήματα: Τη μείωση του κόστους υποστήριξης των αεροσκαφών και η γρήγορα ενσωμάτωση των βλημάτων Meteor στο αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε ο Wallace, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, είχε στη διάθεση του κονδύλια για την προμήθεια επιπλέον F-35 Lightning II, εκτός των 48 που ήδη έχει προμηθευτεί η Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν προχώρησε σε νέα παραγγελία διότι πρώτα θέλει να δει πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης του κόστους υποστήριξης και στην ενσωμάτωση των Meteor

Το υψηλό κόστος χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 Lightning II και η μέχρι στιγμή αδυναμία τους να ενσωματώσουν τα βλήματα Meteor ίσως οδηγήσουν την Βρετανία στην απόφαση να μην αγοράσει επιπλέον τέτοιου τύπου μαχητικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «DefenseNews» o Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα άμυνα, τόνισε ότι είχε στη διάθεση του τα κονδύλια για την προμήθεια επιπλέον F-35 Lightning II, εκτός των 48 που ήδη έχει προμηθευτεί η Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν προχώρησε σε νέα παραγγελία διότι πρώτα θέλει να δει πρόοδο στο ζήτημα της μείωσης του κόστους υποστήριξης και στην ενσωμάτωση των Meteor.

«Είναι σημαντικό για εμένα να πω στην BAE Systems, τη Lockheed Martin και όλους τους άλλους προμηθευτές ότι είναι προς το συμφέρον σας να διατηρήσετε το κόστος υποστήριξης χαμηλά επειδή απλά δεν θέλω να καταλήξω με έναν τεράστιο λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορώ να ξεφύγω», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «επίσης είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με την προγραμματισμένη ενσωμάτωση του Meteor στο F-35. Αν θέλετε να αγοράσω περισσότερα F-35, είναι προς το συμφέρον σας, να κρατήσετε τα κόστη χαμηλά και να ενσωματώσετε τον ευρωπαϊκό πύραυλο στο αεροσκάφος … Χρειαζόμαστε περισσότερα από 48 αεροσκάφη, και θα τα αποκτήσουμε αλλά δεν θα δώσω λευκή επιταγή στους κατασκευαστές».

Αρχικά η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι θα αποκτήσει συνολικά 138 F-35, αλλά πλέον είναι αβέβαιο το πόσα θα αγοράσει και πότε. Επίσης, η Βρετανική Αεροπορία θέλει να έχει τους Meteor και τα βλήματα προσβολής Spear ενσωματωμένα στα F-35B του Ναυτικού μέχρι το 2024. Το 2017 το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σύμβαση ύψους £ 41 εκατομμυρίων με την MBDA για την πιστοποίηση μιας έκδοσης του Meteor ικανής να ενσωματωθεί εσωτερικά του F-35.

Απαντώντας στον Wallace, ο εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin δήλωσε: «Κατανοούμε ότι το ζήτημα του κόστους υποστήριξης των F-35 είναι σημαντικό. Μέσω σημαντικών επενδύσεων έχουμε μειώσει το δικό μας μέρος του κόστους ανά ώρα πτήση του F-35 κατά 44% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένουμε και άλλη μείωση κατά 40% τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω συνεργασίας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, τους προμηθευτές μας και τη βιομηχανία».