Διαβαλκανική στρατιωτική άσκηση για την αντιμετώπιση προκλήσεων σαφαλείας

 
Σύνοδος των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών  χωρών στην Οχρίδα

Ενημερώθηκε: 18/06/22 - 17:15

Το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας των Βαλκανίων και ως πυλώνα της αρχιτεκτονικής ασφαλείας του ευρύτερου ευρώ – ατλαντικού χώρου ανέδειξε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη 15η Σύνοδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών χωρών στην Οχρίδα.

Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPES) και της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί εξετάστηκε η εξέλιξη των προκλήσεων ασφαλείας και αμύνης στα Βαλκάνια, οι ασύμμετρες απειλές, οι δυνατότητες στην επιχειρησιακή εκπαίδευση και η βελτίωση της ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας.

Επίσης εξετάστηκε η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον ασφαλείας και το πώς επηρεάζονται οι διασυνοριακές σχέσεις.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια δια των ελληνικών πρωτοβουλιών στρατιωτικής συνεργασίας και εκπαιδευτικών δράσεων που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη το 2007, και επισήμανε την προσφορά τους στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, του κυβερνό – πολέμου προσφέροντας σημαντική τεχνογνωσία σε γειτονικές χώρες.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή της άσκησης Balkan Shield 2022 το Νοέμβριο στην Ελλάδα, όπου οι ένοπλες δυνάμεις των Βαλκανικών χωρών, όπως είπε, θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα τους.

Η Ελλάδα ασκεί με συνέπεια το σταθεροποιητικό της ρόλο σε εθνικό περιφερειακό και διασυμμαχικό επίπεδο είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που συναντήθηκε διμερώς με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι ενισχύεται η διμερής στρατιωτική συνεργασίας Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας με κοινά εκπαιδευτικά, τεχνικά, τεχνολογικά και αμυντικά προγράμματα, επισημαίνονται ότι η Ελλάδα διαδραματίζει με αυξανόμενη επιτυχία το ρόλο της στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη νότιο – ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

ΛΕΩΝ ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ