Ελληνοτουρκικές σχέσεις 2020: Μίνι ανασκόπηση της χρονιάς

 
Ελληνοτουρκικές σχέσεις 2020: Μίνι ανασκόπηση της χρονιάς

Ενημερώθηκε: 31/12/20 - 19:37

Το 2020, ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με κατά αποκλειστική ευθύνη της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία έδειξε με το «καλημέρα» τις προθέσεις της αφού μόνο τον Ιανουάριο του 2020 έγιναν 62 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τους μήνες που ακολούθησαν η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνέχισε την ίδια πολιτική προχωρώντας σε 54 υπερπτήσεις τον Φεβρουάριο, 58 τον Μάρτιο, 81 τον Απρίλιο και 47 τον Μάιο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτούς τους πρώτους 5 μήνες του 2020 έγιναν συνολικά 302 υπερπτήσεις, ενώ τα 5 προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από το 2015 έως και το 2019 είχαν γίνει 303 υπερπτήσεις!

Σε όλες βέβαια τις περιπτώσεις τα ελληνικά μαχητικά ήταν εκεί αναχαιτίζοντας τα τούρκικα και επικρατώντας ξεκάθαρα σε κάθε αερομαχία που έγινε πάνω από το Αιγαίο.

Τον Μάρτιο του 2020 και εν μέσω πανδημίας η Τουρκία επεχείρησε, κατά την προσφιλή της συνήθεια, να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και να προωθήσει στην ελληνική πλευρά του Έβρου χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στο έδαφος της.

Οι Τούρκοι διαδίδοντας fake news ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ανοικτά, και ναυλώνοντας ταξί και λεωφορεία μετέφεραν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προκειμένου οι μετανάστες να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος. Τούρκοι στρατιώτες ,σύμφωνα με μαρτυρίες, έσπρωχναν τους μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα και προσπαθούσαν να διασπάσουν την ελληνική άμυνα πετώντας δακρυγόνα και μολότοφ.

Η Ελληνική πλευρά όμως δεν αιφνιδιάστηκε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με την Ελληνική Αστυνομία απέκρουσαν επιτυχώς αυτή την απόπειρα εισβολής αναγκάζοντας τους Τούρκους να φύγουν με το κεφάλι σκυμμένο. Έκτοτε έχει αρχίσει μια γιγαντιαία επιχείρηση θωράκισης του Έβρου με οχυρωματικά έργα και κατασκευή φυλακίων κατά μήκος των συνόρων, αλλά και με την ανόρθωση ενός φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων.

Το Ιούλιο του 2020 η Τουρκία ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο, αρχικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, μια απόφαση του Ερντογάν που καταδικάστηκε διεθνώς, και στην συνέχεια με το σκηνικό πολέμου που έστησε στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα στις 21/7 η Τουρκία εξέδωσε παράνομες Navtex για έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο επιχειρώντας έτσι να αμφισβητήσει ξεκάθαρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα κατά την έξοδο του Oruc Reis στο Αιγαίο τα τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισαν να πλέουν μαζικά στην περιοχή των ερευνών. Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε αμέσως συναγερμός με τον στόλο στο σύνολο του να παίρνει άμεσα θέση σε στρατηγικές θέσεις και να επιτηρεί από κοντά τα τουρκικά πλοία. Για περίπου 100 ημέρες τα ελληνικά πλοία βρίσκονταν απέναντι στα τούρκικα έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα.

Και σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα ηττήθηκε κατά κράτος από την Ελλάδα αφού τα ελληνικά πληρώματα έδωσαν μαθήματα στους Τούρκους και έδειξαν ποιος κάνει κουμάντο στο Αιγαίο. Αξίζει να αναφέρουμε το περιστατικό της επακούμβησης της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» με την τουρκική «KEMAL REIS», κατά την οποία το τουρκικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές και χρειάστηκε να αποσυρθεί για εργασίες, ενώ το ελληνικό πλοίο συνέχισε την αποστολή του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η παρουσία των ελληνικών υποβρυχίων τύπου 214, τα λεγόμενα «σιωπηλοί δολοφόνοι», που έκαναν τους τούρκους κυβερνήτες των πλοίων να χάσουν τον ύπνο τους αφού παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες τους δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν.

Δυστυχώς και την νέα χρονιά δεν αναμένεται άμεση βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί και να συντηρεί το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας». Όσο η Ευρώπη διστάζει να πάρει μέτρα εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. που υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικά του σύνορα άλλα και τα σύνορα της τόσο η Άγκυρα θα γίνεται πιο επιθετική. Η επόμενη σύνοδος της Ε.Ε είναι το Μάρτιο του 21 και μέχρι τότε η Άγκυρα αναμένεται να έχει την ίδια επιθετική συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση και το ΓΕΕΘΑ μαζί με τα Γενικά Επιτελεία έχουν καταστρώσει σχέδια για να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τουρκική απειλή.