Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου στην άσκηση "Orion 21"

 
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου στην άσκηση "Orion 21"

Ενημερώθηκε: 03/06/21 - 20:59

Με εντυπωσιακές επιδείξεις διάσωσης και ρίψεις αλεξιπτωτιστών ολοκληρώθηκε, σήμερα, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Orion 21», στον Αυλώνα.

Η άσκηση διεξάγεται από τη Δευτέρα 31 Μαΐου σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας, από την Κρήτη έως τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετέχουν μονάδες ειδικών δυνάμεων και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και επίλεκτες δυνάμεις Navy Seals και 10th Special Forces Group από τις ΗΠΑ, το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, η μονάδα υποβρύχιων καταστροφών και ο λόχος ειδικών επιχειρήσεων από την Κύπρο και η ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων από τη Σερβία.

Επίσης, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και τμήματα της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού σώματος - ακτοφυλακής.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτελούνται σύνθετες και απαιτητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες καθώς περιλαμβάνεται μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων όπως άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση - αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα - διάσωση μάχης αλλά και αντικείμενα υβριδικού πολέμου.

Η νεοσύστατη διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στο πλαίσιο της άσκησης «Orion 21», εξασκείται στη διοίκηση και τον έλεγχο του συνόλου των δυνάμεων που συμμετέχουν.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είναι στο εγγύς μέλλον η άσκηση «Orion» να εξελιχθεί σε διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα

«Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μικρό δείγμα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής «φίλων και συμμάχων» στις δραστηριότητες της άσκησης, ενώ επεσήμανε ότι μέσω τέτοιων συνεργασιών η Ελλάδα «συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

«Το μέλλον», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ανήκει σε αυτούς που τολμούν. Οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν στο έβλημά τους το "Ο Τολμών Νικά"».

Αναφερόμενος στη διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι σκοπός της είναι «να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία οι Ειδικές Δυνάμεις και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, να μπορέσουν σε διακλαδικό επίπεδο να αποτελέσουν ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις από το φάσμα του συμβατικού πολέμου έως το φάσμα του υβριδικού πολέμου».

Από την πλευρά του, ο διοικητής Special Operations Command Europe των ΗΠΑ υποπτέραρχος Ντέιβιντ Τέιμπορ υπογράμμισε: «Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική τακτική επίδειξη των δυνατοτήτων των ειδικών δυνάμεων. Το σημαντικό όμως είναι να βλέπουμε πως χώρες με κοινές αξίες συνεργάζονται, μαθαίνουν η μία από την άλλη και εκπαιδεύονται μαζί. Προσμένω να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η κοινή άσκηση».

Δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της άσκηση,ς ενώ τόνισε: «Είναι μια σπουδαία ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ».

«Θέλω», είπε, «να ευχαριστήσω τους συμμάχους και φίλους από την περιοχή. Είναι υπέροχο να έχουμε μαζί μας δυνάμεις από την Κύπρο και το Ισραήλ σε αυτή τη δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έκθεση με αντικείμενα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση, όπως όπλα, ασυρμάτους και λοιπά μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος και ο πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς.

Η άσκηση «Orion 21» ολοκληρώνεται και τυπικά αύριο.