Έπεσαν οι υπογραφές: Το Ισραήλ αναλαμβάνει την υποστήριξητων ελικοπτέρων Apacheκαι Aegean Hawk

Ελικόπτερο Apacheκαι Aegean Hawk
Ενημερώθηκε: 13/05/21 - 01:19

Όπως ανακοίνωσε η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), κατόπιν εξουσιοδότησης από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Γενικός Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (εα), υπέγραψε στις 4/5 αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την εν συνεχεία υποστήριξη των κινητήρων Τ-700-401C, οι οποίοι εξοπλίζουν τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού Ξηράς.

Η συμφωνία αφορά στη συντήρηση των κινητήρων, στην παροχή τεχνικής βοήθειας, καθώς και στην εφοδιαστική υποστήριξη τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα δύο κρίσιμων οπλικών συστημάτων για το ΠΝ και το Στρατό.

Σύμφωνα με διευκρίνιση που δόθηκε από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο λόγος που υπέγραψε την σχετική σύμβαση ο κ. Λάγιος και όχι ο νέος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΑΕ, αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος είναι ότι μέχρι και την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής συμφωνίας δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την μετακίνησή του κ. Λάγιου από την ΓΔΑΕΕ στην θέση του συνδέσμου του ΥΠΕΘΑ με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ), επί θεμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραμμάτων μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).