Έρχονται τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της ΠΑ για την εκπαίδευση των πιλότων της

 
Έρχονται τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της ΠΑ για την εκπαίδευση των πιλότων της

Ενημερώθηκε: 31/03/23 - 14:10

Σε δύο μήνες, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πρόκειται να προσγειωθούν στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση της Καλαμάτας, τα πρώτα από τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση των τεταρτοετών Ικάρων και των νέων Ιπτάμενων Ανθυποσμηναγών.

Πρόκειται για τα σύγχρονα, αεριωθούμενα, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 της Ιταλικής Leonardo, 10 από τα οποία θα φτάσουν στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας με το Ισραήλ, που υλοποιούν για λογαριασμό του η Ισραηλινή εταιρεία Elbit, υπό την εγγύηση των Αεροπορικών Δυνάμεων της φίλης χώρας για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων της Καλαμάτας.

Την είδηση της άφιξης του πρώτου Μ-346 στην Καλαμάτα μας υπενθύμισε πρόσφατα, στις 24 Μαρτίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, συνοδευόμενος και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην τελετή της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Στις δηλώσεις του μετά τον εορτασμό ο ΥΕΘΑ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το πρώτο αεροσκάφος Μ-346 θα φτάσει τον Μάιο στην Καλαμάτα και ότι με τον τρόπο αυτό η εκπαίδευση των νέων πιλότων μας, οι οποίοι στη συνέχεια θα είναι οι πιλότοι των Rafale, των F-16V Viper και στο εγγύς μέλλον των F-35A, θα αναβαθμιστεί κατακόρυφα εισερχόμενη σε νέα φάση.

Τι σηματοδοτεί όμως η εισαγωγή των Μ-346 στο οπλοστάσιο της ΠΑ;

Σηματοδοτεί την είσοδό της στην πτητική αεροπορική εκπαίδευση του 21ου αιώνα για μια σειρά πολύ σοβαρών λόγων.

Πρώτο και ίσως τον πιο σοβαρό λόγο. Το Μ-346 θα αντικαταστήσει το T-2E Buckeye που για 49 ολόκληρα χρόνια προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ΠΑ. Όμως "τα έφαγε τα ψωμιά του", κατά το κοινώς λεγόμενο, αφού πλέον έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από όλες της αεροπορίες που το χρησιμοποιούσαν, ενώ και η κατασκευάστρια εταιρεία δεν το υποστηρίζει πλέον με ανταλλακτικά! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα T-2E αυτή τη στιγμή έχει εκπαιδευτεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της ΠΑ! Από τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά μέχρι και τους σημερινούς Ικάρους!

Δεύτερο, το Μ-346 είναι ένα απόλυτα σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος που με τα όργανα και συστήματα που διαθέτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των νέων πιλότων οι οποίοι στη συνέχεια θα πετάξουν με τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιών!

Τρίτο, το Μ-346 είναι σε επιχειρησιακή αξιοποίηση και χρήση από πολύ σημαντικές Αεροπορίες, όπως η Ισραηλινή, η Ιταλική κλπ.

Τέταρτο, η συνδυαστική αξιοποίηση, στο έδαφος και στον αέρα, των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A Texas και M-346 , πέραν από την αναβάθμιση στο σύνολό της της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά και στην αναβάθμιση του παρεχόμενου επιπέδου εκπαίδευσης του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας και ως προς τους ξένους πιλότους που αναμένεται να προσελκύσει για εκπαίδευση στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Καλώς να έλθει λοιπόν το Μ346!!!

"Ιχνηλάτης"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ