Η δεύτερη φάση της «Ατζέντας 2030», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε ήδη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, με τη συνέχιση των συγχωνεύσεων στρατοπέδων, κατασκευή νέων κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές, κατάργηση της 1ης Στρατιάς και συγκρότηση τεσσάρων Ανώτατων Στρατιωτικών Διοικήσεων, ενώ από 1/1/2026 θα κατατάσσονται οι στρατεύσιμοι ΜΟΝΟ στο Στρατό Ξηράς καταργουμένων πλέον των κατατάξεων ναυτών και σμηνιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αντιστοίχως, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα ο «μισθός» του στρατιώτη από τα 8,8 ευρώ/μηνιαίως που είναι σήμερα στα 50 και 100 ευρώ αντιστοίχως, αναλόγως του αν ο νέος θα υπηρετεί στην ενδοχώρα ή στην παραμεθόριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας πλαισιούμενος από τον ΥΦΕΘΑ κ. Θανάση Δαβάκη και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, προέβη αρχικώς σε μία παρουσίαση του τι ακριβώς έργο έχει γίνει στο ΥΠΕΘΑ την παρελθούσα διετία, που τελείως επιγραμματικώς συνοψίζεται στα εξής:
--- Δημιουργία του αντιαεροπορικού/αντιβληματικού «θόλου» με την επωνυμία «Ασπίδα του Αχιλλέα».
--- Δημιουργία του «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ), που ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με δέκα συγκεκριμένα έργα σε πλήρη εξέλιξη ενώ άλλα 11 δημοπρατούνται.
--- Συγκρότηση και προγραμματισμός εξοπλισμών 12ετούς διάρκειας, που στην πραγματικότητα είναι 20ετούς διάρκειας, του οποίου το 25% των κονδυλίων θα διατεθεί για παραγωγή έργου στην εγχώρια αμυντική τεχνολογία.
--- Νέα Δομή Δυνάμεων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
--- Νέα πολιτική και νομοσχέδιο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
--- Μισθολογικές αυξήσεις για τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ, όπως Επιδόματα Στόλου, Ειδικών Συνθηκών, αυξήσεις στο «μισθό» των μαθητών των παραγωγικών σχολών αξιωματικών/υπαξιωματικών των ΕΔ κλπ), ενώ αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών ο καθορισμός του ύψους των νέων αυξήσεων στα στελέχη, που ΗΔΗ έχει εξαγγείλει τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και ο ΥΕΘΑ, και θα ισχύσουν από 1/10/2025, ανεξαρτήτως του πότε θα το ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ.
--- Νέο Στεγαστικό Πρόγραμμα για τα στελέχη των ΕΔ.
--- Νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, με ενοποίηση των τριών επιμέρους Ταμείων των Κλάδων των ΕΔ και τη δημιουργία του ενοποιημένου ΤΑΕΘΑ
--- Το ΥΠΕΘΑ θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο οποιαδήποτε ΛΟΓΙΚΗ πρόταση προέλθει είτε από την Αντιπολίτευση, είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
Η νέα φάση της αναδιοργανώσεως των ΕΔ περιλαμβάνει τελείως επιγραμματικώς και ανά θεματική ενότητα, τα εξής:
Για το Στεγαστικό.
Στα 20 προηγούμενα χρόνια έχουν κατασκευαστεί 799 κατοικίες, ενώ τη διετία 2024-2026, προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικώς σε δύο φάσεις 1059 επιπλέον κατοικίες, και την τετραετία 2024-2027 θα κατασκευαστούν, σε άλλες δύο φάσεις, άλλες 1000 κατοικίες, δηλαδή 2059 συνολικώς την τετραετία 2024-2027, κυρίως στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Το προαναφερθέν εκτεταμένο στεγαστικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις οικονομικές – μισθολογικές – αυξήσεις αποσκοπούν στο να καταστήσουν το στρατιωτικό επάγγελμα ελκυστικό, ώστε να προσελκύσουν τους καλύτερους νέους και νέες για επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικώς ο κ. Υπουργός.
Για τη Β’ Φάση της Νέας Δομής Δυνάμεων
Με το σκεπτικό ότι συμφώνως με τα διδάγματα των πολέμων της εποχής μας, μεγάλοι, δυσκίνητοι, σχηματισμοί δεν αντέχουν σε αυτήν, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Δένδιας, ενισχύεται η αυτονομία των στρατιωτικών μονάδων, καταργείται η 1η Στρατιά στη Λάρισα και συγκροτούνται τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις (ΑΣΔ):
--- ΑΣΔ Θράκης στη ζώνη ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.
--- ΑΣΔ Ηπείρου – Μακεδονίας στη ζώνη ευθύνης του Γ’ Σώματος Στρατού, η οποία ΑΣΔ θα διατηρεί και το ΝΑΤΟϊκό «καπέλλο» που έχει σήμερα το Γ’ΣΣ/NRDC-GR.
--- ΑΣΔ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου στη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ με την προαναφερθείσα χωροταξική προσθήκη του τίτλου.
--- ΑΣΔ Υλικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ), που παραμένει ως έχει και σήμερα με την ίδια αποστολή.
Κάθετη αναβάθμιση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού, ο οποίος μεταφέρεται και θα εδρεύει στη Λάρισα, αναλαμβάνοντας υπό το «καπέλλο» του και το Στρατηγείο της ΕΕ που αυτή τη στιγμή υπάγεται στην υπό κατάργηση 1η Στρατιά, ως 1η Στρατιά/EU-OHQ.
Συγχώνευση/κατάργηση επιπλέον 45 στρατοπέδων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους ως σήμερα, στα 137!
Συγχωνεύσεις Στρατιωτικών Δικαστηρίων, που από 15 σε ολόκληρη τη χώρα, θα μειωθούν στα έξι πανελλαδικώς. Επί του θέματος ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικώς δύο παραδείγματα. Στα Ιωάννινα υπάρχουν Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο, που πέρσι, ετησίως, διεκπεραίωσαν 20 υποθέσεις και στα οποία υπηρετούν συνολικώς 20 άτομα, Στρατιωτικοί Δικαστές και Διοικητικοί, ενώ στα Χανιά, όπου επίσης υπάρχουν Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο, πέρσι χειρίστηκαν συνολικώς 21 υποθέσεις και υπηρετούν 20 άτομα!
Για τους στρατεύσιμους
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι από 1/1/2026 θα σταματήσει η κατάταξη στρατευσίμων οπλιτών θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία και ΟΛΟΙ οι στρατεύσιμοι πλέον θα κατευθύνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ στον Στρατό Ξηράς.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας www.thepressroom.gr και του υπογράφοντος περί του αν αυτό θα αφορά, μόνο στη βασική εκπαίδευση που θα είναι ενιαία και μετά θα αποδίδονται στους Κλάδους κατά την ανάγκη που έχει κάθε Κλάδος ή θα πηγαίνουν πλέον μόνο Στρατό Ξηράς και στην θητεία τους, καθώς και το ποιοι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα φυλάνε τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «…Όσον αφορά στις δυο πρώτες ερωτήσεις, οι οποίες τις κατανοώ απολύτως. Στην πρώτη η απάντηση είναι «όχι», δεν θα επιστρέφουν μετά στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Η θητεία θα είναι συνολικά στον Στρατό Ξηράς με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που οι επαγγελματικές τους δυνατότητες επιβάλλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε καπετάνιους περισσότερο και σε μηχανικούς αεροσκαφών. Θα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, θα δώσουμε στην δημοσιότητα ακριβώς ποιες ειδικότητες θα είναι αυτές. Θα είναι ελάχιστες όμως. Ελάχιστες!
Ως προς το θέμα της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών που χρειάζονται τη βοήθεια των στρατιωτών - δεν είναι μόνο η φύλαξη - θα υπάρχει μετακίνηση για αυτές από τον Στρατό Ξηράς. Την φύλαξη στην οποία αναφερθήκατε, θα την αναλάβει ο Στρατός Ξηράς. Όλοι θα είναι στον Στρατό Ξηράς.»
Και συνεχίζοντας διευκρινιστικώς την απάντησή του στην ερώτηση της ιστοσελίδος μας ο κ. Δένδιας τόνισε: «…Τι συνέβαινε μέχρι τώρα, γιατί θέλω να το καταλάβετε, πέρα από αυτά τα οποία αντιλαμβάνεστε, που αφορούν προτιμήσεις για το ΠΝ και την ΠΑ, για λόγους που αντιλαμβανόμαστε όλοι, καθώς το ΠΝ και η ΠΑ είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και στον καιρό ειρήνης. Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε ή σχεδόν οποιοσδήποτε υπηρετούσε στο ΠΝ και στην ΠΑ δεν υφίστατο την βασική εκπαίδευση και μόλις τέλειωνε την θητεία του, χανόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Εξαφανιζόταν από την δυνατότητα της εφεδρείας.
Με δεδομένη την δική μας πληθυσμιακή σύνθεση αυτό δεν είναι δυνατόν να μείνει έτσι. Άρα, λοιπόν, η δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να επανεκπαιδεύονται όλοι οι Έλληνες που θέλουν να το κάνουν, στο πλαίσιο του νομοθετήματος για την εφεδρεία, το οποίο επίσης θα έρθει το φθινόπωρο, είναι απολύτως απαραίτητη για να σχεδιάσουμε την δυνατότητα αποτροπής για την οποία σας μίλησα πριν. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τους έχουμε τρέξει πάρα πολλές φορές. Οι πληθυσμιακές εξελίξεις στις καμπύλες είναι επίσης γνωστές σε σας. Μπορεί να μην έχετε κάνει τους υπολογισμούς αναλυτικά, δεν χρειαζόταν, αλλά εμείς τους κάνουμε αναλυτικά. Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε δυνατά το βασικό pool των Ενόπλων Δυνάμεων.»
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του μηνιαίου «μισθού» των στρατευσίμων από τα 8,8 ευρώ/μηνιαίως που είναι σήμερα, στο 50 ευρώ αν υπηρετεί στην ενδοχώρα ή στα 100 ευρώ μηνιαίως αν υπηρετεί στην παραμεθόριο και στα νησιά του Ανατ.Αιγαίου. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος επί του θέματος το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις αυτές υπολογίστηκε πως θα ανέλθει στα 25 εκατ. Ευρώ ετησίως, ποσό που θα καλυφθεί στο σύνολό του από την εξοικονόμιση που θα γίνει από τις συγχωνεύσεις / καταργήσεις στρατοπέδων, μονάδων, σχηματισμών κλπ.
Για κατασκευή έργων οχυρώσεως
Για την κατασκευή σειράς έργων οχυρώσεως στην παραμεθόριο του Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι όλα τα έργα αυτά θα είναι υπόγεια και θα έχουν υλοποιηθεί εντός της προσεχούς τριετίας. Από τα έργα αυτά, τα 207 θα πραγματοποιηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλα 315 στη νησιωτική Ελλάδα και ο συνολικός τους προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 65 εκατ. Ευρώ.
ΦΩΤΟ: ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ/Ευάγγελος Καραΐσκος






