Εξελίξεις στην ναυμαχία για τις κορβέτες

 
Έφτασε η ιταλική πρόταση, τ προσφέρουν οι Γάλλοι

Ενημερώθηκε: 21/12/21 - 19:55

Στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση κορβετών ρίχνει όλο του το βάρος το Πολεμικό αφού το θέμα των φρεγατών belharra έχει δρομολογηθεί, καθώς σήμερα περνάει η συμφωνία από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, ενώ στην συνέχεια θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο και θα ακολουθήσει η ψήφιση της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η «ναυμαχία» για τις κορβέτες φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα καλά αφού έφτασε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ιταλική πρόταση. Συγκεκριμένα η εταιρία Fincantieri προτείνει και επίσημα την κορβέτα κλάσης Doha, που κατασκεύασε για λογαριασμό του Κατάρ, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Ειδικότερα αντί των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster, που έχει η Doha, οι Ιταλοί προτείνουν η ελληνική εκδοχή να φέρει τους πυραύλους Mica. Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς το ΠΝ προτιμά τους Mica για λόγους κόστους, συντήρησης και αναβάθμισης αφού τους ίδιους χρησιμοποιεί και η Πολεμική Αεροπορία στα Mirage και προσεχώς και στα Rafale .

Επίσης η ιταλική κορβέτα θα φέρει ραντάρ Kronos Grand Naval, πυροβόλο 76 χιλιοστών, 8 πυραύλους Exocet κατά πλοίων, ένα RAM για εγγύς προστασία, πυργίσκους Marlin με πυροβόλα 30 χιλιοστών, ενώ θα μπορεί να υποστηρίξει οργανικό ελικόπτερο έως και 11 τόνων. Παράλληλα η ιταλική κορβέτα με εκτόπισμα 3.300 τόνων είναι σαφώς μεγαλύτερη και από την γαλλική Gowind και την ολλανδική Sigma 10514, ενώ χρειάζεται πλήρωμα 98 ατόμων.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η ιταλική πρόταση παραμένει αισθητά πιο ακριβή από την γαλλική και την ολλανδική και αναμένεται να δούμε αν η Fincantieri προχωρήσει σε μια γενναιά μείωση της τιμής της προκειμένου να κερδίσει το συμβόλαιο. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουν οι Ιταλοί σε συνεργασία με την Onex για να αποκτήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία της Group Naval στη Λοριάν η τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας στην πρώτη Γαλλική Belharra. Μάλιστα στην τελετή παρουσιάστηκαν και τα πρώτα κομμάτια χάλυβα για την ελληνική Belharra, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στην οποία θα παρευρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιώτοπουλος, για την κοπή του πρώτου ελάσματος της ελληνικής Belharra.

Οι Γάλλοι όμως δεν θέλουν να μείνουν μόνο στην συμφωνία για τις Belharra και προσπαθούν με μια αρκετά καλή προσφορά να πάρουν και το συμβόλαιο για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα οι Γάλλοι προσφέρουν 4 κορβέτες Gowind με πλήρη οπλισμό, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση περίπου στα 1,7 δις ευρώ. Η τιμή είναι αρκετά καλή και ελάχιστα ακριβότερη από την πρόταση των Ολλανδών.

Η Γαλλική κορβέτα Gowing έχει εκτόπισμα 2800 τόνους, μήκος 102 μέτρα, και είναι εξοπλισμένη με 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA, ραντάρ NS-100, σύστημα εγγύς προστασίας(CIWS) RAM, πυροβόλο Οto Melara 76mm, σόναρ τρόπιδας και συρόμενο σόναρ Captas-2. Το σύστημα πρόωσης που χρησιμοποιεί είναι CODLOD(Combined Diesel -Electric orDiesel) και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 25 κόμβους. Χρειάζεται πλήρωμα 95 ατόμων, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί οργανικό ελικόπτερο έως και 11 τόνους , ένα UAV κλάσης S-100 καθώς και δύο ταχύπλοα RHIB μήκους 7 μέτρων.

Οι επιτελείς του ΓΕΝ μετά και την εμπειρία και των διαπραγματεύσεων για τις Belharra πιστεύουν ότι οι Γάλλοι αλλά και οι υπόλοιποι «μνηστήρες» μπορούν να ρίξουν και άλλο τις τιμές τους. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται απο το μπάτζετ των περίπου 2 δις ευρώπου έχει το ΠΝ στην διάθεση του έτσι ώστε να υπάρχουν τα κονδύλια και για την αναβάθμιση έστω των 2 από τις 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για την απόκτηση 5 κορβετών και να μην προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ.

Παράλληλα οι Γάλλοι όπως βέβαια και οι Ολλανδοί είναι θετικοί στην ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, που όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι πολύ εύκολο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ